Близо 1 млн. зелени сертифкати за COVID-19 са издадени в България

  • 01 юли 2021 16:02

  • 816
  • 1
Близо 1 млн. зелени сертифкати за COVID-19 са издадени в България
© Getty Images/Guliver (архив)

Близо 1 милион общо са генерираните европейски зелени сертификати за COVID-19 в България. Това съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, а близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са били потвърдени с положителен PCR резултат.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Системата за генериране на европейски сертификат, която беше изградена от "Информационно обслужване", влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г., което е 30 дни преди европейският регламент за издаване на сертификати да стане задължителен за всички държави от ЕС. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок. Хората, които разполагат с документа в България, са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават на хартия от личните си лекари или ваксинационни центрове.

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен сертификат има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID влиза в сила от днес

Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен - 48 часа, от излизането на резултатите. Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система /НЗИС/. Сертификатът е достъпен и на интернет страницата на НЗИС и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.01 | 23:58

1
До 15 юли, всички ще сме със сертификати, шишетата продайте на Египет.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини