УНИЦЕФ: 5 причини, поради които даряването на ваксини срещу COVID-19 е от съществено значение

  • 16 юни 2021 14:55

  • 194
  • 0
УНИЦЕФ: 5 причини, поради които даряването на ваксини срещу COVID-19 е от съществено значение
© Getty Images/Guliver (архив)

Ваксините ще помогнат за предотвратяването на пандемията от COVID-19, но само ако всички хора имат достъп до тях.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25108

COVID-19 не прави разлика между хората. Опасният ръст на разпространение на инфекцията и появата на нови варианти в някои страни излагат всички на риск. Разработването на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 е огромна стъпка в глобалните усилия за прекратяване на пандемията и за връщане към нормалния живот и нещата, които ни правят щастливи, споделяйки ги с хората, които обичаме, съобщиха от здравното министерство. 

Г-7 ще дарят 1 милиард ваксини срещу COVID-19 на бедни страни

В момента обаче броят на ваксините е ограничен, затова е важно ваксинацията да бъде приоритет – за да бъдат спасени животи, а обществените здравни служби във всички държави да бъдат защитени.

Инструментът COVAX –  глобалната схема за гарантиране на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 за всички държави –  е път към преодоляване на дисбаланса в достъпа до ваксини между страните с високи и ниски доходи.

Кои са 5-те причини, поради които даряването на ваксини срещу COVID-19 е от съществено значение?

1. Над 1,4 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19 са приложени до края на м. май 2021 г., но по-малко от 1% от глобалното предлагане достига до страните с ниски доходи. Въпреки че се нуждаем от още повече ваксини, за да отговорим на търсенето, добре снабдените държави разполагат с достатъчни количества дози, за да достигнат ваксините сега до най-уязвимите хора по света.

2. Колкото по-дълго вирусът продължава да се разпространява неконтролирано, толкова по-голям е рискът от поява на по-смъртоносни или заразни варианти, излагайки всички на риск. Докато добре снабдените държави ваксинират изцяло възрастна си популация, други с много ниско ваксинационно покритие са свидетели на опасни скокове в разпространението на инфекцията и появата на нови варианти. Това, което наскоро се случи в Индия, е сигнал за рисковете на регионално и глобално ниво, ако неравенството в достъпа до ваксини не бъде преодоляно.

3. Милиони деца в по-бедните страни са изложени на риск от развитие на предотвратими заболявания заради пандемията, която наруши процеса на рутинните имунизации. Даряването сега на ваксини срещу COVID-19 може да спомогне за възобновяване на такива животоспасяващи дейности в тези държави.

4. В момента даряването на ваксини от страна на добре снабдени държави е един от малкото начини да се увеличи броят на дозите за COVAX. Това решение гарантира, че възможно най-много хора, във всяко кътче на света, ще имат достъп до ваксини възможно най-бързо през следващите месеци.

5. Добре снабдените държави могат да даряват ваксини и едновременно с това да изпълняват ангажимента към собственото си население. Според анализ на Airfinity, скоро страните от Г7 и групата „Екип Европа“ на държавите членки на ЕС общо ще разполагат с достатъчно ваксини и биха могли да дарят над 150 млн. на някои от най-уязвимите популации в света – и това при условие, че дарят само 20% от количествата, с които разполагат за месеците юни, юли и август.

Япония ще дари допълнително 800 милиона долара за програмата КОВАКС

Никой не е защитен, докато всички не са защитени!

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
194 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини