90,4% ефективност на ваксината срещу COVID-19 на Novavax

  • 14 юни 2021 13:56

  • 954
  • 1
90,4% ефективност на ваксината срещу COVID-19 на Novavax
© Pixabay

В понеделник фармацевтичната компания "Новавакс" (Novavax Inc.) представи данни от последния етап (Фаза 3) на своето клинично проучване, базирано в САЩ, които показва, че разработената от нея ваксина е 90,4% ефективна срещу различните варианти на COVID-19, съобщава Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25160

Изследването на близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико поставя "Новавакс" на път да подаде документи за спешно разрешение на нейната ваксина в САЩ и другаде през третото тримесечие на 2021 г., съобщиха от компанията.

Кандидатът за ваксина на Novavax е бил над 93% ефективeн срещу преобладаващите варианти на COVID-19, които са повод за безпокойство сред учените и служителите в областта на общественото здравеопазване, посочи още американката биотехнологична компания.

Базираните на протеини ваксини са конвенционален подход, който използва пречистени части от вируса, за да се стимулира имунен отговор. По време на изпитването на варианта на коронавируса B.1.1.7, открит за първи път в Обединеното кралство, се превърна в най-разпространения в САЩ, посочва още компанията.

Ваксината на Novavax също така реагира вариантите на COVID-19, открити за първи път в Бразилия, Южна Африка и Индия сред участниците в процеса на изпитване, каза пред Ройтерс ръководителят на научноизследователската и развойна дейност на компанията д-р Грегъри Глен.

COVID-19: Децата и ваксините - всичко важно

Ваксината е била 91% ефективна сред доброволци с висок риск от тежка инфекция и 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на COVID-19, посочи д-р Глен и добави, че тя е приблизително 70% ефективно срещу варианти на COVID-19, които Novavax все още не успяла да идентифицира, предаде БНР.

Novavax също така посочи, че ваксината обикновено се понася добре от участниците. Страничните ефекти включват главоболие, умора и мускулни болки, като тези странични ефекти обикновено са леки. Малък брой участници в изпитването са имали нежелани реакции, описани като тежки.

"Новавакс" има възможност да произвежда 100 милиона дози от ваксината на месец до края на третото тримесечие на 2021 и 150 милиона дози на месец през четвъртото тримесечие на 2021 г.

"Днес Novavax е една крачка по-близо до справянето с критичната и постоянна глобална обществена здравна нужда от допълнителни ваксини срещу COVID-19. Тези клинични резултати затвърждават, че нашата ваксина NVX-CoV2373 е изключително ефективен и предлага пълна защита срещу умерена и тежка инфекция на COVID-19", посочи в официално съобщение на компанията нейният изпълнителен директор Стенли Ерк.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
954 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.14 | 18:21

1
Това си е преименуваната астра

Добави коментар

Водещи новини