Д-р Симидчиев: Трябва да разберем защо хората у нас не искат да се ваксинират

  • 31 май 2021 18:54

  • 18482
  • 12
Д-р Симидчиев: Трябва да разберем защо хората у нас не искат да се ваксинират
© БНТ

Надявам се да имаме едно спокойно лято и да овладеем есеннните вълнички, ако има такива. Това, което трябва да се направи, е да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират, поради което мисля, че ще трябва разяснителна кампания. Едва тогава ще имаме една доста по-спокойна есен, защото ще бъдем защитени. Това коментира в предаването "Още от деня" в ефира на БНТ пулмологът и бивш депутат от 45-ото Народно събрание д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му намаляването на новите случаи се дължи на противоепидемичните мерки, по-високите температури и излизането на хората от затворените помещения.

Вирусът се предава от човек на човек. Пролетно-летният период е време, при което хората повече прекарват навън. Но все пак, когато се отварят някои от местата с висока концентрация на хора, заболеваемостта се увеличава, напомни д-р Симидчиев.

Според него е трябвало властта у нас да действа по-последователно в овладяването на пандемията.

Математикът проф. Николай Витанов с коментар за COVID обстановката в страната

,,Имаше неща, които не трябваше да бъдат направени по този начин, имаше и действия, които можеха да се направят по-добре. Със сигурност решенията са били взимани политически, но препоръките са били медицински'', отбеляза д-р Симидчиев по адрес на бившия Национален оперативен щаб.

Ключовото е поведението на индивидите като общност. Ние не направихме нищо като медицинска и политическа общност да информираме хората за пандемията и след това за ваксините. Част от политическите структури имаха свръхреакция към този вирус и не можеше да се намери решение за ваксините. Ако ние слушаме медицинския разум и науката, винаги ще имаме правилното поведение и ще се справим. Различни гледни точки може да има, но не и различни факти, обясни лекарят.

Д-р Александър Симидчиев: Пандемията стихва

Той увери още, че ваксинацията е безрискова.

Ваксинирането е безопасно, тъй като то е с много по-ниски рискове от преболедуването. Ако ваксинираме цяла България, може двама-трима души да загинат, а между 6 и 30 души да развият странични ефекти. Ваксинацията е нещото, което е спасило човечеството. Трябва да се види от какво се притесняват хората и да се говори разбираемо и спокойно с тях, смята д-р Симидчиев.

МЗ благодари на всички граждани, които се ваксинираха в парка

,,Между осем и дванайсет месеца е трайността на имунния отговор. Когато човек преболедува и след това се ваксинира, след това получава по-траен имунен отговор'', посочи в заключение той и обяви, че възнамерява да продължи с политическата си кариера, тъй като има и други законотворчески идеи.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
18482 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Julievbmxa

2021.06.01 | 03:36

12
М­­л­­а­­д­а­­ ­­м­­о­к­­­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­е­­н­и­­­ч­­к­­а­ ­ч­­у­­­к­­­а­­­ ­ ­W­­­ ­W­­­ ­­W­­ ­­­.­ ­­B­ ­G­­­ ­­1­­­ ­­7­ ­­.­­ ­­C­­ ­­L­­­ ­­­U­­ ­­­B
Katrinabtbqa

2021.06.01 | 00:08

11
М­­­л­­а­­­д­­а­­­ ­­­м­­­о­к­­­р­а­­ ­­­у­­ч­е­н­­­и­­­ч­­­к­­а­­ ­ч­­­у­к­­а­­ ­­­ ­W­ ­W­­­ ­­W­ ­­.­­ ­­­B­­­ ­­­G­­ ­1­ ­7­­­ ­.­­­ ­­­C­ ­­L­ ­U­­ ­B
поправка

2021.06.01 | 00:04

10
мангъров и екип от американски професори доказаха че човек като преболедува има пожизнен имунитет а болестта се лекува със супички и чайчета и рядко се стига до смърт И по често се умира от ваксините дето са недоклатени и заради пари направени

2021.05.31 | 19:33

4
Точно, "Xората у нас не искат да се ваксинират". Но ние ще ги принудим със закони и репресии, както в западна европа.
Хората

2021.05.31 | 23:44

9
То е елементарно

2021.05.31 | 22:20

8
стига плямпа празни приказки , а свърши нещо - като например да разбереш, защо не искат да се ваксинират

2021.05.31 | 19:37

5
Утре ще направите задължително гейството, пак с реклама. Гейовете живеят по-дълго, по-добри граждани са, по-здрави са. Всеки да е гей. Направете гейски паспорт и ваучери за почивка за гейове.

2021.05.31 | 20:53

7
Симидчиев , я земи си е6авай майката тиквена !
XXX

2021.05.31 | 20:32

6
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

2021.05.31 | 19:31

3
elementarno doktore po umnite hora ne iskat da badat ciposani I da im vliiaiat prestapnicite varhu genat.

2021.05.31 | 19:26

2
Този лекар ми беше симпатичен до момента в който зави наляво ....АБВ комунистическа партия на Румен Петков

2021.05.31 | 19:07

1
Никой не верва на тиквака и неговите лакеи, говньо, това е причината.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини