Между 30 и 200% са поскъпнали някои медикаменти, използвани за лечение на COVID-19

  • 25 май 2021 14:30

  • 331
  • 4
Между 30 и 200% са поскъпнали някои медикаменти, използвани за лечение на COVID-19
© gettyimages

Цените на активните вещества на ключови медикаменти са се оскъпили с между 30 и 200% заради нарушените търговски вериги, съобщи в 12 епизод на подкаста „На всяка цена“ икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Дефицитът на ключовите съставки на част от антибиотиците и кортикостероидите например се почувства още миналата година, а сега усложнената COVID-19 ситуация в Индия прави проблема още по-сериозен.

„Много производители получават съставките от няколко компании, но какво се случва, ако три от петте доставчика са в Индия“, коментира Шарков.

Аркадий Шарков: Допълнителните възнаграждения на медиците са гарантирани до края на май

50% от активните вещества за лекарства да се произвеждат в ЕС до 2025?

За да отговори на проблема с нарушените вериги на доставки във фармацията, Европейският съюз си постави целта до 2025 година около половината от активните вещества да се произвеждат в държавите – членки.

Според Аркади Шарков това е по-скоро пожелателна, отколкото реално изпълнима цел. Икономистът е категоричен, че мудните действия на ниво Европейски съюз са една от причините за последиците от пандемията от COVID-19 на Стария континент. Централизираният подход при поръчването на ваксини се оказа не добре работещ, убеден е Шарков, според когото не са отчетени спецификите на отделните страни – членки; не е съобразен видът и количествата на поръчаните ваксини и са направени ред други пропуски. Именно това е един от факторите за бавната ваксинация на населението в Европейския съюз.

Африка и Южна Америка – обект на „студена“ ваксинационна война

Най-нискодоходните държави по света, чиито достъп до ваксини е силно затруднен, ще се окажат „бойно поле“ в „студената война“ за влияние между Китай, Съединените щати и донякъде Германия, убеден е Аркади Шарков.

Към момента към страните в Африка се насочват основно ваксини на „Астра Зенека“ по механизма „Ковакс“, но стои въпросът искаме ли цялото население на този континент да бъде ваксинирано само с един препарат, коментира икономистът и обърна внимание на ниската цена и спекулациите около ефективността на препарата, разработен от Оксфорд/Астра Зенека.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
331 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Suzannebqvda

2021.05.26 | 15:43

4
М­­­л­а­­­д­­а­ ­­м­­о­­к­­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­е­­н­­­и­­ч­к­­­а­­ ­ч­­­у­­к­­­а­­ ­­ ­­­W­­ ­­W­­ ­­­W­­­ ­.­ ­B­ ­­G­ ­­­1­ ­­7­ ­­.­­ ­C­­­ ­L­ ­­U­­ ­­B
Stephieevaua

2021.05.26 | 14:05

3
М­­­л­­­а­­д­а­­ ­­м­­о­­к­­­р­­­а­ ­у­ч­­­е­­­н­­­и­ч­­к­­­а­ ­ч­­у­­­к­­­а­­­ ­­ ­­­W­­­ ­­W­­­ ­­W­ ­­.­ ­­B­ ­­­G­­ ­­1­­ ­­­7­ ­­­.­­ ­­­C­­­ ­­L­ ­­­U­ ­B
Ashleyhetga

2021.05.26 | 02:45

2
М­л­­а­­д­­а­ ­­­м­­­о­к­­­р­­а­ ­­у­­­ч­­­е­­н­­и­­ч­к­а­­ ­­­ч­­у­­­к­­а­ ­ ­W­­ ­­­W­ ­­W­­ ­­.­ ­B­­­ ­­G­ ­­1­ ­­7­­­ ­­­.­ ­­C­­­ ­L­­ ­U­­ ­­B
Dawnehmra

2021.05.26 | 02:19

1
М­­л­­­а­д­а­­­ ­­м­о­­­к­­р­а­ ­­­у­ч­­­е­­­н­­­и­­ч­к­а­­­ ­­­ч­­­у­­к­­а­ ­ ­W­­­ ­W­­­ ­­W­­ ­.­­ ­­B­­ ­­G­­ ­­1­­ ­­7­­­ ­.­ ­­­C­­ ­­L­ ­U­­­ ­­­B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини