ЕК очаква договорът с "АстраЗенека" да бъде изпълнен, а не да бъде прекратен

  • 10 май 2021 13:40

  • 225
  • 0
ЕК очаква договорът с "АстраЗенека" да бъде изпълнен, а не да бъде прекратен
© getty images

Европейската комисия цели изпълнението, а не прекратяването на договора за доставка на ваксини срещу ковид с "АстраЗенека". Това заяви говорител на комисията по повод изялвения на еврокомисари, че нов договор с това дружество няма да има.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Преди решението на белгийското правосъдие няма да кажем нищо, освен че очакваме поръчаните количества ваксина да бъдат доставени, посочи говорителят. По неговите думи до края на март дружеството е доставило на ЕС 30 милиона дози и е обещало до края на юни да достави още 70 милиона.

САЩ ще споделят до 60 милиона ваксини "Астра Зенека" с други държави

Договорът е предвиждал до средата на годината да бъдат доставени 300 милиона дози, както и възможност за поръчка на още 100 милиона.

По-рано съобщихме, че няма да се възползваме от възможността за поръчка на допълнителни дози, отбеляза говорителят. Той потвърди, че договорът може да бъде разтрогнат, но не това е целта на комисията. По неговите думи действащият договор изтича през юни, но задълженията по него се запазват и ЕС очаква доставката на общо 300 милиона дози.

Няма да обсъждаме бъдещи действия до приключването на съдебната процедура, заяви говорителят. Предвижда се съд в Брюксел да разгледа делото срещу "АстраЗенека" на 26 май.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини