Европейската агенция по лекарствата започва проучване на китайска ваксина срещу COVID-19

  • 04 май 2021 16:18

  • 720
  • 0
Европейската агенция по лекарствата започва проучване на китайска ваксина срещу COVID-19
© Getty (архив)

Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че започва проучване на ваксината срещу COVID-19 на китайската лаборатория Синовак. Така скоро може да последва искане препаратът да бъде разрешен в Европейския съюз, предаде АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам.

При  ваксината на Синовак е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта.

Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква COVID-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, добавя агенцията.

Институцията ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара.

Премиерът в оставка доволен: Излязохме от третата вълна без локдаун

"Европейската агенция по лекарствата не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването", се казва в комюникето.

През февруари ваксината на Синовак бе разрешена в Китай, а по-късно и в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини