Две дози от ваксината на "Пфайзер" няма да са достатъчни, ще е нужна и трета?

  • 16 април 2021 11:32

  • 2412
  • 2
Две дози от ваксината на "Пфайзер" няма да са достатъчни, ще е нужна и трета?
© Getty Images (архив)

Собственикът на "Пфайзер" заяви, че хората "вероятно" ще трябва да си поставят трета доза от препарата на компанията му в рамките на от 6 до 12 месеца след ваксинацията и защити относително високата цена на дозите. Главният изпълнителен директор Алберт Бурла също заяви, че може да са необходими годишни ваксинации срещу коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

,,Трябва да видим каква ще бъде последователността и колко често трябва да правим това, предстои да разберем. Вероятен сценарий е да има нужда от трета доза, някъде между шест и 12 месеца и след това ще има ежегодна реваксинация, но всичко това трябва да бъде потвърдено'', сподели Бурла пред CNBC в интервю, записано на 1-ви април, и добави, че новите щамове ще играят "ключова роля".

Изключително важно е да се потисне групата от хора, които могат да бъдат податливи на вируса, допълни той.

Понастоящем изследователите не знаят колко дълго ваксините осигуряват защита срещу коронавируса.

Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ ще получи България

"Пфайзер" публикува проучване по-рано този месец, според което препаратът ѝ е над 91% ефективен при защита срещу коронавирус и над 95% ефективен при тежки случаи на COVID-19 до шест месеца след втората доза. Но изследователите казват, че са необходими повече данни, за да се определи дали защитата продължава след шест месеца.

Дейвид Кеслер, ръководителят на екипа за реагиране на COVID-19 при президента на САЩ Джо Байдън, предупреди в четвъртък комисията на Конгреса, че американците трябва да очакват да получат засилващи инжекции за защита срещу новите щамове на коронавируса.

В момента не знаем всичко. Проучваме трайността на отговора на антителата. Изглежда силен, но има известно намаляване и несъмнено новите щамове са предизвикателство. Мисля, че за целите на планирането, само за целите на планирането, мисля, че трябва да очакваме, че може да се наложи да слагаме подсилващи инжекции, каза той пред подкомисията за кризата с коронавируса на Палатата на представителите.

Бурла също защити цената на ваксината на компанията си, заявявайки, че те спасяват животи и няма да бъдат продавани на бедни страни с печалба.

Според данни, публикувани преди няколко месеца от член на белгийското правителство, ваксината на "Пфайзер" е най-скъпа за Европейския съюз, заедно с ваксината на "Модерна". Цените са в рязък контраст с ваксината, произведена от британско-шведския производител на лекарства "АстраЗенека", който обеща да не реализира печалба от продукта си по време на пандемията и я продаде на ЕС за по-малко от две евро за единица.

Фон дер Лайен също се ваксинира срещу COVID-19

Бурла не потвърди цената на ваксината "Пфайзер", но призна, че тя се продава на по-висока цена на развитите страни като тези в ЕС или САЩ.

В страните със средни доходи я продаваме на половин цена. В по-бедните страни, включително в Африка, ние я продаваме на себестойност, посочи Бурла, цитиран от "Фокус".

Понастоящем ваксината на "Пфайзер", разработена от базираната в САЩ компания в партньорство с германската фирма "Бионтех", играе водеща роля в американските и европейските кампании за ваксинация. Фармацевтичният гигант обяви през февруари, че тества трета доза от ваксината си за по-добра борба с нововъзникващите щамове. Освен това Бурла заяви в четвъртък, че компанията работи по нова формула, която ще позволи ваксината да се съхранява в продължение на четири до шест месеца при нормална температура, а не при -70 градуса по Целзий или по-ниска в момента.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2412 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.16 | 21:03

2
Е, това е ясно, тук и децата ги знаят тези работи. На есен с песен, да не мислите, че ще ви пуснат. Никой не прави ваксинационни паспорти за единична ваксинация, това е новият световен ред. Контрол и икономика, чрез биометрия. И ние сме микробите там.
Факт

2021.04.16 | 20:49

1
Както и да го усукват става въпрос за ама-много-големи-пари. Хиляди милиарди валута годишна печалба измерима с хиляди тонове злато. Всеки роден ще се ражда в Робството на ваксините. Гръцката митология с чудовища направо ще е детска приказка.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини