Разширяват проучването за смесване на ваксини срещу COVID-19 във Великобритания

  • 14 април 2021 11:35

  • 369
  • 0
Разширяват проучването за смесване на ваксини срещу COVID-19 във Великобритания
©

Би Би Си съобщи, че Великобритания разширява голямото проучване дали COVID ваксините могат да се смесват при поставянето на две дози. Предполага се, че комбинирането на ваксини може да има по-широкообхватен ефект и да осигури по-дълга имунизация срещу вируса и новите му варианти.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Професор Матю Снейп, който е ръководител на проекта заяви, че се надява да набере 1050 доброволци, които вече са получили първа доза от националното здравеопазване през последните 8 до 12 седмици.

Повече от 800 души вече участват в изследванията и са получили по две две дози от „Пфайзер“, от „АстраЗенека“ или смесено. Като евентуална втора доза по-нататък се предвиждат и продуктите на „Модерна“ и „Новавакс“.

Китай разработва РНК ваксина, подобна на тази на "Пфайзер" и "Модерна"

Резултатите от първата фаза на програмата се очакват следващия месец, а от разширения ѝ вариант през юни и юли, макар че се предполага, че изследванията ще продължат цяла година.

Като цяло експертите са на мнение, че смесването на ваксините трябва да е безопасно. Проучванията трябва да установят дали има някакви странични ефекти или нежелани реакции.

На участниците в експериментите ще бъдат вземани кръвни проби да се установи  доколко добре ваксините предизвикват имунна реакция в битката срещу COVID-19.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини