Д-р Серафимов: Ивермектинът дава голяма надежда, че ще съумеем да се справим с пандемията

  • 22 март 2021 16:25

  • 3820
  • 9
Д-р Серафимов: Ивермектинът дава голяма надежда, че ще съумеем да се справим с пандемията
© Pixabay/Архив

Д-р Александър Серафимов е специалист по анестезиология и интензивно лечение, социална медицина и здравен мениджмънт, част от екипа на МБАЛ„Бургасмед“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Той даде интервю за kmeta.bg, в което е категоричен, че в момента се намираме във „война” и трябва да намерим точното „оръжие” срещу COVID 19 – най-голямата здравна криза на 21 век.

- Д-р Серафимов, изпълнителната агенция по лекарствата  официално регистрира и в България  Ивермектин  като медикамент, приложим в хуманната медицина. Това ли е голямата  надежда за лечението на COVID  19? 

- Българската Изпълнителна агенция по лекарствата регистрира Ivermectin за хуманна употреба под търговското наименование Huvemec. Лекарите у нас вече могат да изписват това лекарство, ако преценят, че е необходимо. 

Личен опит! Д-р Данчо Пенчев разкри от кое лекарство за COVID-19 е много доволен

Да, Ивермектинът наистина дава голяма надежда, че ще съумеем да се справим с пандемията. Световната здравна организация го квалифицира  като едно от най-полезните лекарства. Учeни и лeĸapи oт CAЩ, Beлиĸoбpитaния, EC, Южнa Aмepиĸa и Изpaeл  пpизoвaвaт всички пpaвитeлcтвa нeзaбaвнo дa пpиeмaт в пpoтoĸoлитe cи yпoтpeбaтa нa Ивepмeĸтин зa пpeдoтвpaтявaнe и лeчeниe нa СОVІD-19. Медикаментът успешно се използва във Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и други европейски страни.  В големите градове по света, където досега и бил прилагано, има неопровержими данни, че лeĸapcтвoтo e нaмaлилo пoлoжитeлнитe cлyчaи нa СОVІD-19.  Доказана е ролята му в ранното лечение и в профилактиката.  В Перу, например, след широкообхватно почти едногодишно проучване смъртността от COVID19 е намаляла 14 пъти, значително са намалели и случаите на заболяване. Проучвания в Индия и Аржентина доказват, че медикаментът  има много добър ефект и при профилактично приложение.

Това наистина е най-обещаващият препарат срещу COVID  19. Известен е от 1975 г и има достатъчно опит с него. Разрешен е за употреба и е доказано безвреден за хората

- Как действа ивермектинът?

- Счита се, че Ивермектинът  блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му. Прави го по неспецифичен начин: лекарството блокира един ензим – импортин алфа бета, който клетките използват, за да вкарат вируса в себе си. След като не може да влезе в клетката, вирусът циркулира  известно време в кръвта, като по този начин играе роля на жива ваксина. Така се спира репликацията му  и отключването на другите механизми на инфекцията – възпалителния механизъм и тромбогенния механизъм.

Препаратът оказва влияние на различни видове вируси, като  HIV-1, грипния вирус, денга вируса, вируса на Западно-нилската треска и SARS-CoV-2 /COVID 19/. Но дозирането и начинът на прием са от изключително голямо значение, затова е важно да се приема след лекарско предписание. 

Чехия ще получи препарата на "Регенерон" срещу COVID-19

- В коя фаза на инфекцията от COVID-19 Ивермектин е най-ефективен?

- Може да се прилага успешно във всички фази на заболяването, включително и за профилактика.  Но най-силен е ефектът на Ивермектина в началото, в първите няколко дни, докато трае репликацията на вируса в клетките /докато вирусът се размножава/.

Ивермектинът няма отношение към лечението на възпалението и на тробогенезата, затова той е най-ефикасен, когато се прилага преди вирусът да е отключил бурната каскада от реакции, които в по-голямата си част не могат да бъдат лекувани. 

Безусловно е доказан и ефектът на Ивермектина за профилактика на COVID-19, но отново по лекарско предписание.

- Безопасен ли е медикаментът и какви странични действия би могъл да има?

- Иверметкинът се приема за едно много безопасно лекарство.  Във Франция дори е правено проучване на не малка група от 200 деца под 15 килограма, включително шестмесечни бебета и е доказано, че се понася много добре.

- Иверметкинът все още не е включен в официалния протокол за лечение на COVID-19. Имате ли указания при какви случаи е подходящо да бъде използван? 

"Ивермектин" пази от тежко протичане на COVID-19, потвърди наш лекар

- COVID-19 наложи промяна в подхода ни за лечение - ново заболяване, за лечението на което нямаше нито едно регистрирано лекарство. Все още се проучват и се търсят доказателства за прилагането на различни медикаменти, включително и за ваксините. В подобни случаи най-доброто е да се прилагат регистрирани лекарства със смяна на предназначението и иверметкин е именно такова.  Той е пригоден за хуманната медицина и ние имаме достатъчно опит с него, знаем как и кога трябва да се прилага, имаме информация и от изследвания и проучвания в други страни.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3820 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Susana23

2021.04.10 | 03:54

9
­­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­­ ­м­о­­я­т­­а­ ­­­т­­­и­­­й­­­н­­ ­­­п­­­у­­т­­­к­а­­ ­­-­­ ­­­W­­W­­W­­.­­­B­G­1­7­­­.­C­L­­­U­B­­­
МОЛИ

2021.03.22 | 17:45

4
МНОГО ЛЕКАРИ ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТИХА ПОЛЗАТА ОТ ЛЕКАРСТВОТО,НО ТО СЕ ПИЕ ПО СХЕМА НИКОИ НЕ СЪОБЩАВА ОБАЧЕ,КАКВА Е ТЯ.ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НИЩО НЕЗНАЯТ!!!
спокойно

2021.03.22 | 18:56

8
Личните лекари знаят и други лекарства.
киро гела

2021.03.22 | 18:40

7
свършиха пачките от приватизацията, сега продавам имервекин.
gost

2021.03.22 | 18:14

6
Това лекарство не е с доказан ефект ,защо го рекламирате ??????
САМО ИСТИНАТА

2021.03.22 | 17:54

5
БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК А С. ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА НЕ БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ А С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ Я ПРИЕМЪТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЗАКОН ВСИЧКИ ДЕЦА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАВАТ ДЖЕНДЪРИ КОГАТО ТЕ СИ ПОИСКАТ ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ КАТО ТОВА НА БРАД ПИТ ИЛИ ИСКАТЕ ТЕ ДА СА НОРМАЛНИ И НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ МАЛКИТЕ ФИРМИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК КОЛКОТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП
Майтапчи Йово

2021.03.22 | 17:32

3
Това хапче... "стопля" ли задните дворове на ползващите го:)))???

2021.03.22 | 17:22

2
Ако може да побликуват банковите сметки на всички лекари от щаба преди и след пандемията

2021.03.22 | 16:43

1
Най страшния от страшните бацили се лекувал с хапченце за няколко лева,я гледай ти,а здравната мафия мълчи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини