Българската ваксина се впръсква, бори всички варианти на ковид

  • 19 март 2021 11:03

  • 5207
  • 8
Българската ваксина се впръсква, бори всички варианти на ковид
© Pixabay

„Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса”. Това обясни пред Нова телевизия д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Тези антигени ще бъдат представени на имунната система чрез липидни наночастици, в които са опаковани. Механизмът, по който се предава в клетките, е такъв, че ваксината ще може да се прилага и чрез впръскване, подчерта микробиологът.

Проф. Илко Гетов разкри какво знаем със сигурност за ваксините срещу COVID-19

„Дотук се изследва нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване”, обясни д-р Петрова.

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5207 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Аз

2021.03.19 | 12:17

2
Е някой от вас, обърна ли се към управляващите или директно към Борисов за финансиране? И от какъв зор ще ви финансират ваксината, Франция??? Нали е българска??? Да те се окаже накрая, че пак сме си продали откритията? И къде изобщо в разработването на БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА е министерството здравеопазването ни??? Защо мълчат като мишки? Чакаме някой отвън да ни позволи да я произвеждаме тая ваксина ли?

2021.03.19 | 14:08

8
До колкото знам , без да претендирам че съм специалист , ваксините се разработват в научни институти , а не в министерства. И след като се разработят , са обект на търговски права. Така ,че който е влагал пари в разработката , после си получава печалбата. Другото беше при социализЪма. Обаче ние го отрекохме и поискахме демокрация. И пазарна икономика. Е , пазарната икономика я получихме от вън. А демокрацията май не можахме да си я направим. Направихме си я по нашенски. Ами , с наши хора - наша демокрация.
Българин

2021.03.19 | 14:01

7
Не ни трябва... В момента далаверата е да се купува ремдесивир. Грам не помага и има една камара странични реакции, цената му е космическа и има потенциал някой да прави пари. Преди дни нашето безценно, грижещо се за живота и здравето ни правителство поръча 36000 дози за... и аз не помня вече 80-90 милиона лева...
e

2021.03.19 | 12:06

1
Новият вариант на сайта ви е много неудобен. Излишно е да слагате толкова големи снимки, освен това са разположени неподходящо (преди можеше да се скролне за преглед на заглавията) и също така (както и преди) снимките към статиите не са актуални (ползвате няколко снимки колкото да има картинка към заглавията).
е да

2021.03.19 | 14:01

6
Напълно съм съгласен
ХХХ

2021.03.19 | 12:59

3
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА

2021.03.19 | 13:59

5
Така беше. За съжаление наследниците на приближените на Живков ни докараха до просешка тояга. И , пак за съжаление , това което беше , няма начин да се върне. Трябва да гледаме на пред и да мислим как да си оправим държавата. Но това няма да стане , докато старите муцуни , тия които я разрушиха , продължават да се натискат отново да ги изберем.
скоро

2021.03.19 | 13:43

4
Слава Боко, слава ГРОБ. Ваксина против рак кога да чакаме от пиянците на БАН ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини