Проф. Иво Петров: Хората със сърдечно-съдови проблеми трябва да се ваксинират срещу COVID-19

  • 01 март 2021 07:28

  • 1384
  • 1
Проф. Иво Петров: Хората със сърдечно-съдови проблеми трябва да се ваксинират срещу COVID-19
© Кадър БНТ

Смятам, че е въпрос на национална отговорност да подхождаме правилно към ваксинирането. Правилно е това, че постепенно отваряме нормалния начин на живот и преминаване към по-масово ваксиниране на населението. Това заяви проф. Иво Петров в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32981

Според него се натрупват много доказателства, че ваксинирането намалява разпространението на коронавируса. Преболедувалите и ваксинираните ще съберат критичната маса, която е необходима за постигането на колективен имунитет.

Той коментира и руската ваксина: „Вече има публикувана фаза 3. Няма сигнал от гледна точка на безопасност.“. Според професора дефицитът на ваксини може да се създаде по-голям интерес към тях.

Проф. Петров беше категоричен: „Не само, че хората със сърдечно-съдови проблеми могат да се ваксинират, а те трябва да го направят.“. Той поясни, че тези хора най-често развиват пневмония вследствие на COVID-19.

Поне половината от хората, които са ваксинирани, имат сърдечен проблем, съобщи той. Професорът каза, че над 70% от починалите от COVID-19 са пациенти със сърдечно-съдови проблеми. Възрастното население и хората с проблеми трябва първи да се ваксинират.

Проф. Иво Петров с коментар за зачестилите случаи на миокардит при децата

Проф. Петров заяви, че дори леко преболедувалите болестта, имат сърдечно-съдови проблеми след това. Около 15% от преминалите през COVID-19 имат посткоронавирус симптоми – лесна умора, задух и трудно дишане. Учестеният пулс и задухът са маркери за увреда на миокарда и перикарда, които водят до увреждане на сърдечната функция.

Той припомни, че над 7 милиона са починалите вследствие на сърдечно-съдови проблеми в Европа за изминалата година. „Ние имаме мултидисциплинарен подход. Самата практика ни насочи да имаме тясно сътрудничество между лекарите.“, завърши проф. Петров.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ericaa22

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­и­ж­­т­­е­­­ ­м­­о­­­я­т­­а­­­ ­­т­и­­­й­­н­­ ­­п­­­у­т­­к­­а­­­ ­-­ ­­W­­­W­­­W­.­­B­­G­1­­7­­­.­C­­­L­­U­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини