Проф. Свинаров: Витамин D е основен регулатор на имунната система

  • 10 януари 2021 11:49

  • 7804
  • 3
Проф. Свинаров: Витамин D е основен регулатор на имунната система
© Pixabay

"При коронавируса се изисква комплексен подвоз на хранителни добавки и рационален начин на живот, в това ключова роля има витамин D. Целта е да се осигури висока защита срещу клетъчна свободнорадикалова увреда и цитопатогенния ефект на вируса". Така започна участието си в предаването "Пулс" по NOVA News проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му витамин D е основен регулатор на имунната система защото като стероид управлява активния клетъчен геном.

Той поясни, че хората в третата възраст, тези с хронични заболявания, и онези, които рядко се излагат на слънце, имат по-висок риск от разболяване. Витамин D преминава през няколко фази докато достигне до завършена форма.

"През първите месеци е нужен ежедневен прием. Това, че витамин D е опасен, не почива на научни факти.  Приема се в количество от 4 до 6000 единици през зимата като профилактика за по-леко боледуване при инфекции. При заболяване от вирусни инфекции – започва се с 10 000 единици дневно с леките случаи, до 60 000 единици при по-тежките, 480 000 единици наведнъж при хората в интензивни отделения", разкри проф. Свинаров.

Според него е много важно е да се направят добри и надежди тестове за антитела.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
7804 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аптекар

2021.01.10 | 12:09

1
Правилното е наистина на болните от ковид първо да се започне с по големи дози витамин с и витамин Д а не да започнат веднага да ги тъпчат с антибиотици кортикостероиди и антитромбоцитни това са лекарства с големи странични ефекти които още повече сриват имунната система и за това болните берат душа по тези и без това полу непотребни болници
Кожената спринцовка

2021.01.10 | 14:07

3
Анмари е гноен пубер, дете в гербаво семейство, което трети път кара аналния ковид.
Анмари

2021.01.10 | 13:19

2
Пия Д и С от миналата година. Лимон с мед и вода. Не съм спирала да ходя на работа, да пътувам със самолет, на море, с влак при приятели. За тази година, дори и дребните настинки ме подминаха.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини