И швейцарският регулатор разреши ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех"

  • 19 декември 2020 13:48

  • 504
  • 0
И швейцарският регулатор разреши ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех"
© Getty Images/Guliver

Швейцарският лекарствен регулатор "Суисмедик" (Swissmedic) съобщи, че е разрешил използването на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и партньорската компания "Бионтех". Агенцията изтъкна, че това е първото подобно одобрение в света, дадено по стандартна процедура, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33009

Два месеца след постъпването на заявлението "Суисмедик" предоставя разрешение за ваксината чрез подлагането на подадените документи на така наречената поетапна оценка (rolling review). Други страни вече одобриха ваксината за спешно ползване, за да помогнат по този начин за ограничаване на коронавирусната пандемия.

Швейцария въвежда мека карантина, призовава хората да си стоят вкъщи

"Наличните към днешна дата данни показват сравнително високо ниво на ефикасност във всички изследвани възрастови групи, като по този начин отговарят на изискванията за безопасност", посочва регулаторът на сайта си.

"Безопасността на пациентите е съществено необходимо условие, особено когато става дума за разрешаване на ваксини", заяви директорът на "Суисмедик" Раймунд Брухин. "Благодарение на поетапната процедура и гъвкаво организираните ни екипи, успяхме да достигнем до решение бързо, като същевременно изпълним напълно трите най-важни изисквания - безопасност, ефикасност и качество".

"Суисмедик" преглежда заявленията за разрешаване на ваксини срещу COVID-19 и на "Модерна" и "Астра Зенека", допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини