Здравният министър с нова заповед, свързана с лекарствата

  • 18 декември 2020 16:09

  • 6812
  • 12
Здравният министър с нова заповед, свързана с лекарствата
© Булфото (архив)

Със своя заповед, издадена днес, 18 декември, министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. забранява износа на лекарствени продукти, които влизат в терапевтичните схеми за лечение на заболяването COVID-19 и се прилагат в болничната и извънболничната помощ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Настоящата заповед, с която се ограничава износът на определени лекарствени продукти се издава на основание чл. 217д, от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и във връзка с постъпило писмо с вх. 12-01-98/15.12.2020 г. от Изпълнителната агенция по лекарствата предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната. Според писмото от изпълнителния директор на ИАЛ, към настоящия момент задължително използваните лекарствени продукти, които медицинските специалисти от болничната и извънболничната помощ прилагат при лечението на болни от коронавирусната инфекция, са от различни анатомо-терапевтични групи:

-          С международно непатентно наименование Azithromycin;

-          С международно непатентно наименование Enoxaparin;

-          С международно непатентно наименование Nadroparin;

-          С международно непатентно наименование Dexamethasone;

-          Медицински газ кислород.

Анализът на данните, които ИАЛ получава от Националната система за верификация за посочените лекарствени продукти, показва значително повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като усреднено за INN Azithromycin повишението е с 5000%, за INN Dexamethasone е с 2300%, за INN Nadroparin и Enoxaparin -  с почти 500%.

Проф. Ангелов към хората: Ваксинирането е пътят към спасението и прегръдките

Резултатите от извършените от ИАЛ проверки по сигнали за недостиг от лекарствени продукти, осъществени през м. ноември до настоящия момент показват, че лекарствените продукти с посочените по-горе международни непатентни наименования са предмет на паралелен износ от територията на Република България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг от лекарствените продукти за българския пазар. Посочва се, че независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти, използвани в процеса на лечение на български пациенти с COVID-19 в период на увеличено потребление, нарушава крехкия баланс между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
6812 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.19 | 13:52

12
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
Розата

2020.12.18 | 17:32

11
И тоя Ангелов е една пу.тка,също като шефа си!
Вашта мама седесарска мутренска да иба

2020.12.18 | 16:36

3
По данни на Световната здравна организация, през първата половина на месец декември заболелите от корона-вирус са са се увеличили с 1.03% на милион население. Даже в локдаун заболеваемостта у нас расте. Смърт на синята мафия на власт.
!

2020.12.18 | 17:19

10
Май още влакове взривявате и мандри обирате.
Пeдepacт Ангелов е лично виновен

2020.12.18 | 16:32

2
за разрастването на епидемията. Смърт за сините убийци.
Няма такава наглост

2020.12.18 | 17:16

9
Дали пък не са червени убийците???? Кой гори маски по протестите и се противопоставя на мерките срещу епидемията??? Крадецът вика – дръжте крадеца!
Народа

2020.12.18 | 17:05

8
За това ИСКАМЕ ваксината да бъде достъпна за ВСЕКИ българин! Трябва да има ваксина за всеки един от нас и трябва да се изгради логистика и инфраструктура за да може ВСЕКИ български гражданин да бъде ваксиниран в НАЙ-СКОРО време! Ние го ИСКАМЕ това! Ваксините на Пфайзер и Модерна ще ни спасят от този ад!
искаме герберастите набучени на кол

2020.12.18 | 16:53

7
искаме герберастите набучени на кол
SMYRTz a KUHERITE

2020.12.18 | 16:52

6
РАДО ПУ..Т..КА..ТА.. "летец" .. ИЗОБЛИЧЕН (EXPOSED) РАЗОБЛИЧЕН!!! НЕЗНАЕЩИЯ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ, НИЩОПРАВЕЦ с изключине на новогодишното Заколение е ИКЗПОЗНАТ(РАЗОБЛИЧЕН).. ПРОЗТИЯ К..А..У..Н Е МАРИОНЕТКА НА ЕВРЕЙСКАТА С..Ф..И..Н..Я Х..У..Й..Л..О ШОЛОМОВ по известен като ПУ..ТИО... БЛАГОДЕТЕЛЯ НА ОЛИГО.ПРИМИТ..ИВИЗМА!!! КОПАНИЕ и РИЕНИЕ за БАНКЯНСКОТо Г..О В.. Е .. ДО , ЕВНУСИТЕ И РАДО П..У..Т..К..А..Т..А.." ЛЕТЕЦ"
Ало ало

2020.12.18 | 16:46

5
Едва сега се сетихте да забраните износа на тези лекарства, защо чакате до последния момент! Игра на нерви! За всички е ясно, че фармацефтиката в България се интересува само от износа, а не от нуждите на страната. Освен това тук се внасят какви ли не боклуци, а не лекарства!
SMYRTz a KUHERITE

2020.12.18 | 16:41

4
Банкянското Г..O..В..Е..Д...О и то там, проозз като Г,,Ъ,,З ама там Софт хеда.. Пуснало брада и мустаци, турило 1 П.Е..Н .И.С колан (ДИЛДО) омазало си целия Т..О..Л..У..П със в..а..з.е..л..и..н , кола маска и ф..е..к..а..л..и..иии И се въргаля със С.В.И.Н..Н..Я г.н.у.с.на ПЕЕвска на лeгло като САША БАРЪН КОЕН с косматия Д Е М Б Е Л в фима БОРАТ1!!! а проооззз ПРОООЗЗз ПРОООЗЗЗ ПРОООЗЗЗ ТОА МА..ЛО..УМнИК.. прооззз като г.Ъ.ЗЗ МИСИФАИКи ПАРАДЛИФИИИ ПАТРАХУЛКИЕ ОПЕЛИЕЕЕ та и МОООРРРРРР!!!!
НЕКА ДА КАЖЕМ НЕЩО НА ПОЗИТАНСКИТЕ ТРОЛОВЕ

2020.12.18 | 16:26

1
до „ тургача “ червен - чакам те до пощата !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини