РНК ваксината срещу COVID-19 - революционно откритие

  • 10 декември 2020 19:21

  • 3114
  • 0
РНК ваксината срещу COVID-19 - революционно откритие
© gettyimages

Какво представлява РНК ваксината, която е сред първите одобрени в Европа за борбата с COVID-19? Тя съдържа информация за синтез на един от вирусните протеини, който пък служи за антиген, обучаващ имунната система на човека да разпознава и обезврежда вируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31518

Информационната РНК попада в цитоплазмата на клетката и там се случва синтеза на вирусния протеин. А генетичният материал на човека се намира в ядрото на клетката, докъдето информационната РНК не достига. Затова са несъстоятелни "конспиративните теории", че ваксината ще промени генома ни, обясняват специалистите, цитирани от БТВ.

Д-р Аспарух Илиев от Берн обясни дали РНК ваксината променя ДНК-то ни

По принцип ваксини не се препоръчват за хора с висока температура. Също - ако приемат лекарства срещу кръвосъсирване или имуносупресори, както и при бременни.

Информацията конкретно за ваксините срещу коронавируса засега черпим от документи, публикувани във Великобритания и Съединените щати. В Евросъюза все още се чака оценката на регулатора, след която документацията също ще стане публична. Технологията на РНК ваксината не е създадена сега, позната е на научните среди от години, което е сред обясненията за бързото откриване на продукт срещу COVID-19. Другото обяснение са по-различните срокове, в които регулаторът разглежда и оценява резултатите от проучванията.

"Технически няма как да причини самата ваксина заболяване, тъй като тя не е самият болестотворен агент, тя не го носи. Ваксината реално е информация за една от съставните части на болестотворен агент", обясни доц. Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

Първа разрешение в Евросъюза се очаква да получи РНК ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Тя кандидатства за позволение за поставяне при хора на и над 16-годишна възраст.

Около 40 хиляди души са участвали в клиничните изпитвания - на различна възраст, пол и етнос. Не само здрави, но и такива с хронични заболявания. Възможните странични реакции по-често са леки и като при други ваксини - реакция на мястото на инжектиране, умора, главоболие.

"Човек дори да си удари пръста за няколко часа и дни може да го боли, все пак това е една манипулация , представляваща инжекция. Така че мисля, че страничните реакции са очаквани", заяви доц. Любомира Гломб.

При проучванията хората са били разделени на две групи. В едната е поставена реалната ваксина, а в другата - плацебо. В групата на реално ваксинираните - 8 души се разболяват от COVID-19, но го карат леко, а в групата на плацебо - 162-ма.

"Ние сме готови да приемаме комбинация от няколко лекарства, за които няма никакви доказателства, че протектират срещу коронавирусна инфекция, но ни е страх от една интервенция, която вече доказано предотвратява голяма част от тези инфекции", коментира проф. Георги Момеков, преподавател във Фармацевтичен факултет на МУ-София.

За кои хора ще са противопоказни ваксините срещу COVID-19 ще е ясно след одобрението им от Европейския регулатор. При хората с хронични заболявания е важен индивидуалният подход, и преценката на лекаря.

Вирусолог: Разболяването е ваксиниране с неизвестна доза от патогена

"Тук следва да се прецени тежестта на всяко едно хронично заболяване, индивидуалните възможности на организма и лекарят консултант или общопрактикуващият лекар да преценят необходимостта от ваксинация или противопоказанията за това", обясни проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив и член на Национален ваксинационен щаб.

Ако европейският регулатор даде зелена светлина, първите ваксини у нас се чакат в началото на януари.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини