Всички тествани ваксини за COVID-19 не са дали опасни странични ефекти

  • 03 декември 2020 13:23

  • 564
  • 0
Всички тествани ваксини за COVID-19 не са дали опасни странични ефекти
© Getty Images/Guliver

"Безпрецедентна е бързината, с която се създават и изпитват ваксините срещу Covid 19, тъй като по принцип тези процеси продължават доста дълго време – до пет години, така беше с ваксините срещу морбили и ебола", това каза в "Хоризонт до обед" по БНР д-р Никола Кереков, молекулярен биолог и имунолог от Лабораторията по експериментална имунология към БАН. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"В момента във фаза три, която е последната фаза на клинични изпитвания, има 11 кандидата и най-напреднали са четири от кандидатите, като при две от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна" - клиничните изпитвания приключиха и вече бяха обявени окончателните резултати, които са повече от обещаващи – те и двете дават ефикасност около 45 на сто", поясни още д-р Кереков. 

Великобритания първа в света започва масово ваксиниране срещу COVID-19

"При ваксините характерното, за разлика от клиничните изпитвания при лекарствата е, че те се тестват на абсолютно здрави хора – затова изискванията са много по-стриктни и много се внимава да страничните ефекти, затова не се приемат никакви странични ефекти. Тестването на ваксините става в реална епидемиологична обстановка. Затова в Китай тестват своите ваксини в други държави", поясни биологът.

Епидемиолог: Ваксините са най-сигурното средство, за да се овладее пандемията

По думите му по-голяма част от ваксините имат локални странични ефекти – болка в областта на убождането, главоболие, лека температура – това е нормално и означава, че ваксината работи. Страничните ефекти са свързани с активиране на имунната система. 

Но има и сериозни странични ефекти, които могат да бъдат свързани със животозастрашаващи реакции – засега такива не са регистрирани при нито една от тестваните ваксини. 

Европейската агенция по лекарствата предупреди за рискове с ваксините срещу COVID-19

"Освен това ваксините се тестват върху голям брой хора, а и всичко се следи много стриктно в тази ситуация. Не трябва да има притеснения, че ваксините бързо се реализираха“, каза още д-р Кереков.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини