Медицинско списание отхвърли твърденията на СЗО за лекарството срещу COVID-19 Ремдесивир

Редакторска статия във влиятелното медицинско списание "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" посочи проблеми в изследването на Световната здравна организация (СЗО), което установи, че лекарството ремдесивир на "Джилийд сайънсис" не подобрява оцеляването от Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18752

Авторите изтъкват, че изследването не опровергава изпитанията, показали ползи от медикамента при лечението на Ковид-19.

Редакторската статия е написана от Дейвид Харингтън от Харвардското училище по обществено здравеопазване "Т. Х. Чан", специалиста по инфекциозни болести д-р Линдзи Бейдън, биостатистика от университета "Браун" Джоузеф Хоган. Тя е публикувана едновременно с изследването на СЗО. 

Авторите на статията отбелязват, че изпитанията Solidarity, обхванали четири лекарства, са проведени в 30 държави от Швейцария и Германия до Иран и Кения. Разликите в тях водят до непоследователност на събраните данни.

СЗО препоръча да не се използва Ремдесивир при лечението на COVID-19 в болници

Резултатите се усложняват от факта, че има "вариация във и между държавите в стандартите за медицински грижи и тежестта на болестта при пациентите, които пристигат в болниците". Изпитанията установиха, че лечение с лекарството за ХИВ лопинавир, засилващия имунната система интерферон или противомаларийния хидрохлорохин не допринасят за оцеляване от Ковид-19.

Разпространяването на резюмето за изпитанията през октомври предизвика преоценяване на ползата от ремдесивир , за който беше показано, че намалява болничния престой заради Ковид-19 с пет дена в сравнение с плацебо в по-ранно американско изпитание, ръководено от правителството.

Правителството отпуска над 20 млн. лв. за ваксини срещу COVID-19 и ремдесивир

Изпитанията Solidarity "не са събрали данни или съобщили за стандарта на полагане на грижи или капацитета на никоя от включените 400 болници от 30 държави" - каза д-р Андре Калил, специалист по инфекциозни болести от университета на Небраска и водещ изследовател в американското изпитание.

"Ако основните поддържащи грижи не достигат или са неадекватни, никое лекарство няма да е полезно, дори и да е известна ефективността му, защото адекватните поддържащи грижи са съществени за оцеляването на хоспитализирани пациенти с Ковид-19" - каза той.

Световната здравна организация заяви миналия месец, че не трябва да се използва ремдесивир за пациенти с Ковид-19, независимо колко болни са, защото няма доказателства лекарството да подобрява оцеляването или да намалява необходимостта от механична вентилация.

Симптоми, лечение, медикаменти: Какво научихме за COVID-19?

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата одобри през октомври ремдесивир за пациенти с Ковид-19 на възраст над 12 години, за които е необходима хоспитализация. Лекарството е одобрено за употреба за Ковид-19 в повече от 50 държави, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18752

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.12.03 | 13:10
    Забрана за винаги и всички ваксини и лекарства неви искаме никакви ваксини който си гие поръчал той да се ваксинира
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Лекарства

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет