Руски научен център създава ваксина едновременно срещу коронавирус и морбили

  • 27 ноември 2020 07:45

  • 791
  • 3
Руски научен център създава ваксина едновременно срещу коронавирус и морбили
© Getty Images/Guliver

В руския държавен научен център по вирусология и биотехнология "Вектор" освен ваксина срещу коронавируса се създава и рекомбинантен препарат на основата на вируса на дребната шарка (морбили), съобщи вестник "Известия", цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Ключова особеност на разработваната в центъра бивалентна ваксина е, че тя има за цел да защитава както от морбили, така и от Ковид-19, съобщават от "Вектор". Препаратът се базира на съветския щам на вируса на морбили "Ленинград-16", който е разрешен за използване при деца.

Втората руска ваксина - без странични ефекти при изпитанията

"Морбили е много заразна болест. Достатъчно е в стая със средни размери да влезе един болен и да подиша там няколко минути, за да зарази абсолютно всички. Затова вирусът на морбили е крайно ефективен "носител". Ваксината срещу морбили "Ленинград-16" е минала вече всички изпитания за безопасност, но сега в нея се внедряват нови белтъци от SARS-CоV-2. Това пак изисква нови изпитания.

Приключиха клиничните изпитания на втората руска ваксина срещу COVID-19

Ситуацията напомня създадената в института "Гамалей" ваксина "Спутник-V", при която за носител вместо морбили са използвани аденовируси", разказа за вестника ръководителят на лаборатория за геномно инженерство Павел Волчков. Според него новата ваксина на "Вектор" е самовъзпроизвеждаща се и затова ще бъде по-евтина.

В момента "Вектор" разработва четири различни ваксини, една от които е вече регистрирана - пептидна, за разлика от останалите, и представлява рекомбинантен препарат на основата на вируса на морбили.

Владимир Путин възнамерява да се ваксинира с новата руска ваксина срещу коронавирус

През юли центърът "Вектор" получи разрешение от руското здравно министерство да провежда клинични изпитания на ваксината върху доброволци. Те приключиха на 30 септември, а на 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че ваксината на "Вектор" е получила удостоверение за регистрация.

На 16 ноември министерството разреши на центъра да провежда следрегистрационни изследвания върху доброволци над 60-годишна възраст, а на 18 ноември - за изпитване върху 3000 доброволци, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
791 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
nimportequi

2020.11.27 | 09:33

3
Срещу луда крава и спин също помага. Вервайте!
ясновидец

2020.11.27 | 08:15

2
умен ход
Болшевишки скот

2020.11.27 | 08:13

1
Пиянските болни са най-здравите болни в целия свят

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини