СЗО: Ваксината срещу COVID-19 няма да има странични действия

Ваксината срещу Ковид-19 няма да има странични действия, които да застрашават населението. Това уверение на румънския представител в Световната здравна организация (СЗО) доктор Александру Рафила публикува на първа страница днес в. "Ромъния либера".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18927

Професор Рафила даде тези уверения на пресконференция в град Плоещ в качеството на кандидат за народен представител от опозиционната Социалдемократическа партия за парламентарните избори на 6 декември, уточнява вестникът.

95% ефективност на руската COVID ваксина "Спутник V" след 42 дни от първата доза

Доктор Рафила каза, че става дума за много трудоемък процес, който държи сметка за всички научни доказателства, получени от клинични изпитания с участието на десетки хиляди хора. "Не стои проблем тези ваксини да имат някакви странични действия, които да застрашават здравето на хората", заяви Александру Рафила. Той обърна внимание, че "от тези ваксини и успехът на кампанията по ваксиниране зависи в голяма степен подновяването на функционирането на държавата".

В. "Гъндул" цитира изявление на кмета на Букурещ Никушор Дан във връзка с масовото тестване за Ковид-19. "За да тестваш два милиона души с ПСР тестове, ти трябват 100 милиона евро. Нямаме тези пари!", заяви кметът на румънската столица. Никушор Дан каза, че правителството е поръчало три милиона бързи тестове, одобрени от СЗО, които са много по-евтини, но които, за съжаление, още не са пристигнали в Румъния, пише "Гъндул".

„АстраЗенека“ случайно открили, че ваксината им дава до 90% имунитет

В. "Евениментул зилей" цитира друго изявление на Никушор Дан - за леглата в интензивните отделения. Броят на леглата за интензивна терапия в букурещките болници ще бъде увеличен в разумни срокове, увери кметът на румънската столица. Дан призна, че отделенията за интензивна терапия са подложени на много голям натиск заради големия брой случаи на Ковид-19.

Румънците с хронични заболявания и под 18 години - без ваксина срещу COVID-19

Водещата политическа тема за румънските вестници днес са обсъжданията в парламента на тема специалните пенсии. Такива пенсии получават народните представители, бивши полицаи, служители на тайните служби, военни и магистрати. Правителството на Лудовик Орбан опита да премахне специалните пенсии, но Конституционният съд на Румъния обяви закона за премахването им за противоконституционен по-рано тази година. Според данни на Националната пенсионна каса в края на декември 2019 г. специални пенсии са получавали 9359 души. Около 3800 от тях се възползват от тези пенсии съгласно закона за статута на прокурорите и съдиите, като именно в тази сфера се отчита и най-високата средна пенсия - съответно 18 716 леи (7657 лева). Същевременно минималната пенсия в Румъния е само 163 долара.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 ще струва между 25-37 долара дозата

Вчера всички народни представители от алианса Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) заявиха, че подават оставки от парламента, като начин да се откажат от специалните пенсии. 

Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия Марчел Чолаку и лидерът на депутатите социалдемократи Алфред Симонис също обявиха, че подават оставки от парламента, за да не ползват специална пенсия. "Ромъния либера" пише, че според неофициална информация Марчел Чолаку разбрал за идеята и за да попречи на трупането на имиджов капитал от страна на ССР-ПЛЮС, той и Алфред Симонис обявили, че ще подадат оставки дори преди народните представители от ССР-ПЛЮС.

Испания ще ваксинира най-напред здравния персонал и обитателите на домовете за възрастни хора

В. "Ромъния либера" цитира мнението на лидера на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор по темата. Оставките от парламента на Марчел Чолаку и на народните представители от ССР-ПЛЮС са "евтин популизъм", който не решава нищо, заяви Хунор.

На 6 декември в Румъния ще се произведат редовни парламентарни избори, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18927

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.25 | 10:18
    Ващксина няма да има. Само СЗО и щбогатите ще се ваксинират, че са богоизбрани.
  2. 2020.11.25 | 10:03
    По правилно е да се каже ,че ще има САМО странични ефекти
  3. 2020.11.25 | 09:59
    ЛЪЖА!!!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет