„АстраЗенека“ случайно открили, че ваксината им дава до 90% имунитет

Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ по случайност открила, че ваксината им за COVID-19 дава до 90% имунитет, съобщава Ройтерс. Причината – по време на клиничните тестове на препарата, учените без да искат дали по-малка доза от него на доброволците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18929

Ваксината се разработва от университета Оксфорд в партньорство с „АстраЗенека“ и преди дни стана ясно, че тя предизвиква силен имунен отговор. Така тя се превръща в третия обещаващ препарат в борбата с COVID-19.

Ваксината на Астразенека и Оксфордския университет постигна 70% ефективност

Изненадващо за учените, 90% ефективност била постигната след като на участниците била поставена половин доза, последвана от цяла доза в рамките на поне един месец. И още по-изненадващото – ако участниците приемели две пълни дози от ваксината, ефективността й спадала до 62%.

Откритието на „АстраЗенека“ е чиста случайност в следствие на грешка на фармацевтите при дозиране на медикамента, предаде бТВ.

По време на клиничното тестване учените забелязали, че при някои от участниците страничните ефекти, сред които умора и главоболие, били далеч по-слаби от очакването. Това ги накарало да се върнат назад и проверят документите и дозировките на ваксината. По този начин случайно установили, че част от участниците са получили половин доза ваксина, вместо цяла, последвана от цяла доза поне месец по-късно.

Експерти коментират, че „АстраЗенека“ определено имали късмет в този случай, тъй като по-малката дозировка на ваксината можела да доведе до съвсем различен развой на събитията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18929

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.24 | 14:24
    100%всечкое фалшиво стига стия циркове
  2. 2020.11.24 | 13:09
    ссср в европейски вариант...срамно и тъжно.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет