37% от лекарствата в Европа са фалшиви

  • 27 април 2012 06:35

  • 933
  • 1
37% от лекарствата в Европа са фалшиви
©

Тридесет и седем процента от лекарствата в Европа са фалшиви.

Те се доставят на континента от Индия, Китай и Пакистан.

Имитациите досущ приличат на оригиналите, само най-опитно око може да ги различи. В повечето случаи лекарствените инспектори ги засичат след сигнал от пациент за остри странични реакции или дори за смъртни случаи.

Това показва европейско изследване за пазара на медикаменти в Европейския съюз и останалите страни на Стария континент, представено вчера на форум по проблемите на фармацевтичния бранш, който се проведе в София.

До 10 на сто от тях най-засегнати са фармацевтичните пазари на Великобритания и Германия, уточни доц. Илко Гетов - преподавател във Фармацевтичния факултет в София, и подчерта, че за нашата страна няма правено отделно изследване, но данните показват, че имитациите у нас са изключение.

Специални баркодове ще бъдат сложени на лекарствата, които най-често се фалшифицират. Кодове, като превенция срещу имитация, ще се поставят и на истинските лекарства, но само по желание на производителя. Това ще стане от 2015 година, каза още доц. Гетов. Промяната ще бъде в резултат на евродиректива, заради която до тогава ще бъде променен и нашият Закон за лекарствата в хуманната медицина.

Промяната ще бъде за сметка на производителите, но според доц. Гетов нововъведението няма да повлияе върху цената на медикамента.

Търговците на лекарства на едро и дребно само ще трябва да сменят софтуера, с който работят, тъй като в противен случай няма да могат да изпълняват дейността си, увери пред в. "Монитор" доц. Гетов.

Пациентите пък ще имат право да съобщават за страничните ефекти дори на оригиналните медикаменти направо на Изпълнителната агенция по лекарствата. Сега това могат да правят само лекари или фармацевти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
933 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hahaha

2012.04.29 | 23:39

1
защо като публикувате статии, не вкарвате и малко мисъл от рода на... че бар кодът може да се копира, и като копиран пак ще показва всички данни на оригинала, и че няма как да се разбере дали е копиран или не е. Нещо такова... И...другите страни на далаверата - 1.нов софтуер, който държавата те принуждава да купуваш и 2.още повече "фалшиви" лекарства, които ще са (на документ) еднакво истински с оригиналните. 3.най-готиното е, че тези хора взимат заплати, за да мислят такива простотии.

Добави коментар

Водещи новини