Вижте кога ще получим първата голяма пратка с лекарства за COVID-19

Очаквам до 20-25 дни да получим първата голяма пратка с лекарства за коронавирус, правителството одобри средства и договор. Това заяви в Плевен зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на областна среща с ръководителите на здравните институции от региона.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15943

Той представи актуални данни за засегнатия медицински персонал от епидемията от COVID-19 - общо 1727 човека, от които активните случаи са 590, на домашно лечение 513 и 74 лежат в болница, като трима от тях са в интензивно отделение. От тези случаи 626 са лекари, активни до момента са 212, а 175 са на домашно лечение, в лечебни заведения са 36 и един - в интензивна структура, посочи зам.-министърът, цитиран от БТА.

"Вижда се колко скъпо плаща съсловието в битката с тази инфекция и това е причината за въвеждане отново на допълнителните мерки на носенето на маски. Максималното ограничаване на заразяването е изключително важно за момента", подчерта той.

По думите му в Плевен "явно се върши добра работа, защото областта е в жълтата зона на картата".

Проф. Габровски с много мрачна прогноза за COVID-19: До края на годината всички ще познаваме човек починал от вируса

Шест са областите в червената зона, което е силно плашещо - там се засилва контролът за всички мерки, отбеляза д-р Пенков.

По отношение осигуряването на системата с кадри той посочи, че идеята е да помогне всеки, който може, включително и студентите от университета, специализантите, да вземат участие в дежурствата и да подпомогнат болницата.

"Трябва да говорим с всички гилдии в нашия съюз, за да се случат нещата", каза заместник-министърът. В момента сме почти на критично ниво на запълване на всички легла, които съществуваха в началото като възможност за хоспитализация на болни от короварирус и затова се мобилизират навсякъде допълнителни структури, изтъкна той.

Д-р Пенков заяви, че е нужно непрекъснато обучение на всички здравни кадри, които работят в лечебни заведения, как да се предпазват от заболяването. "Малки грешки дават лош резултат - човек се заразява и излиза от строя", подчерта той. По думите му правителството прави каквото трябва.

"Има сключен договор за ваксини. Една от големите компании, която прави биологични лекарства като ваксини е много напреднала и очакваме към края на годината - правителството гарантира - България да получи 2,5 млн. ваксини. Полагат се неимоверни усилия за осигуряване на всички нужни лекарства в болниците за лечение на хората и подсигуряване на целия есенно-зимен сезон с лични предпазни средства. Очаквам до 20-25 дни да получим първата голяма пратка с лекарства за коронавирус", каза още заместник-министърът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15943

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.22 | 20:05
    Аман от Тиквени изказвания !
  2. 2020.10.22 | 20:03
    Кви лекарства бе .... смешни сте вече !
  3. 2020.10.22 | 19:11
    Ншкой неви иска никакви ваксини и лекарства престанете с тия циркове и номера
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет