Учени създадоха нов материал за импланти на базата на мидени черупки

Международен екип от учени създаде нов материал за импланти на базата на черупки от ядливи миди (Mytilus edulis), съобщава сп. "Wired".

Материалът е безопасен за организма, има високи антибактериални свойства и може да намери приложение в стоматологията и имплантологията, отбелязват изследователите от Русия, Индия и Република Корея.

Специалистите често са принудени да се справят с микробни инфекции, причинени в частност от имплантите - един от основните проблеми, пред който е изправена съвременната реконструктивна хирургия. Същевременно прилаганата терапия за възпаления около имплантите често води до странични ефекти поради характерните свойства на антибиотиците, както и високите им дози.

Авторите на настоящото изследване предлагат потенциално решение на проблема чрез създаването на биоматериали с антибактериални свойства.

"Сред материалите за създаване на нова костна тъкан или заместване на увредена кост най-предпочитан е хидроксиапатитът - основният минерален компонент на костите и зъбите. Този материал е биосъвместим, има биоактивни свойства и може лесно да се интегрира в костната тъкан и прилежащите към нея тъканни участъци. В допълнение, хидроксиапатитът е в състояние да взаимодейства с млади костни клетки - остеобласти, като влияе положително на техния растеж и делене", обяснява Евгений Колесников от изследователския екип.

Хидроксиапатитът се прилага в лицево-челюстната хирургия, стоматологията и ортопедията като пълнител и покритие. За производството на въпросния биоматериал учените по света използват черупки от яйца, корали, рибни кости и други суровини. Заради сложността на синтеза масовото му производство все още е трудна задача.

Решението, предложено от авторите на настоящото изследване, е да се произвеждат екологично чисти мезопорести хидроксиапатитни нанороди, покрити с магнезий, като за целта се използват биологични отпадъци - черупки от ядливи миди (Mytilus edulis).

Новият материал е получен чрез микровълнов синтез. Извлечените частици хидроксиапатит са подходящи за използване при имплантации. За да се предотвратят възможни инфекции, частиците са покрити с магнезиеви йони. Магнезият е избран заради високата му биосъвместимост и антимикробна активност. Учените са оценили токсичността на материала в тестове с ембриони на рибки данио и са установили, че той е безопасен за живия организъм. Това позволява материалът да бъде използван за изработване на медицински импланти, допълва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Лекарства

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет