Задава се треска за противогрипни ваксини

  • 18 август 2020 21:10

  • 1444
  • 4
 Задава се треска за противогрипни ваксини
© Getty Images (архив)

Задава се треска за противогрипни ваксини. Заради страха от коронавируса и желанието на фона на пандемията хората да се предпазят от вируси, световни концерни се готвят да произведат рекордно количество препарати срещу грипните щамове.

Следващите месеци вероятно ще отбележат рекорд в производството и търсенето на противогрипни ваксини. Не по-различна е и прогнозата за ситуацията у нас. 

България не прави изключение от световните тенденции. Тук търсенето е също по-голямо, както и интересът към противогрипните ваксини. Ние сме предвидили това и сме готови тази година да предоставим по-голямо количество в сравнение с миналата година противогрипни ваксини, обясни Петранка Жекова, оперативен мениджър във фармацевтична компания.

Произведена е първата партида от руската ваксина за Covid-19

От компанията посочват, че в света се очаква да бъдат произведени с 20 % повече противогрипни ваксини спрямо миналата година. Засилен интерес към ваксините очакват и общопрактикуващите лекари, които участват и в програмата за безплатни ваксини за пенсионери над 65 години. А най-подходящият период за поставяне на ваксина е поне месец преди очакваната първа грипна вълна, съобщава Нова телевизия.

Фармацевтите предупреждават, че въпреки очаквания ръст в търсенето на ваксини на пазара у нас ще е наличен приблизително същият брой дози като предходната година.

Обичайно ваксинациите започват през октомври.

Последвайте канала на

Novini.bg
1444 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.08.19 | 04:20

4
predpochitam da pukna bez lekarska pomosht,vaksini s rakovi kletki,teq det gi drankat tez vaksini parvo te da si gi nabiqt pa sled20-30 god.ko sa ozdraveli togava i az she si zabiq edna -dve
КовидманЯк.

2020.08.18 | 21:25

1
Ако не е принудително, не благодаря, ще пропусна.Но и да ме принудят, пак ще пропусна.Ще припусна и "ваксината" против Ковид-19, както и да се опитат да ме принуждават да ми я поставят.Ако пратят жандармерия след всички принудителни ограничения, ще се гърмим до последния патрон!
ами

2020.08.19 | 02:35

3
няма как да те разбере. Той чете само фейса. Гледа Слави и слуша мангъра. За него математиката е излишна наука, а най-важното е ракийката със салатата. И разбира от всичко друго, но не само и от своята работа, където се оказва аутсайдер. но пък се сърди, че заплатата му е малка. ОСТАВИ ГО ДА МРЕ.
Алкохоликът от тире менте

2020.08.18 | 21:48

2
ти си болен и неук, знадш ли в световен мащаб ваксинацията колко човешки живота е спасила? нямаш си и на представа, защото акъла ти е като на пиле. Милярди

Добави коментар

Водещи новини