Учени създадоха лепенка с микроигли за доставка на стволови клетки в тъкани

  • 16 юни 2020 12:00

  • 327
  • 0
Учени създадоха лепенка с микроигли за доставка на стволови клетки в тъкани
© Getty Images/Guliver

Специалисти от САЩ са създали лепенка с микроигли за доставка на мезенхимни стволови клетки в кожата, съобщава сайтът Медгаджет. 

Мезенхимните стволови клетки (MSC) естествено попълват запасите от клетки, които изграждат нашите кости, хрущяли и мастна тъкан.

От Института за биомедицински иновации Terasaki и Калифорнийския университет са разработили минимално инвазивен подход, който използва микроигли и позволява създаването на биологично активно депо за мезенхимни стволови клетки.

Лекари присадиха стволови клетки на новородено за възстановяване на черния дроб

Влагайки сравнително неголямо количество от въпросните клетки в гелообразен материал, който удължава жизнеспособността и функционалността им, и използвайки прицелна доставка в увредени тъкани, специалистите са успели да получат уникална регенеративна система.

След прилагане върху кожата, микроиглите се отделят от лепенката и остават в тъканта. Твърдият външен слой се разгражда с течение на времето и позволява на клетките във вътрешността му да осигурят терапевтични ефекти върху заобикалящите тъкани.

Мезенхимните стволови клетки имат значителен лечебен потенциал при редица болестни състояния, сред които за третиране на рани и тъканна регенерация след инфаркт, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини