US болници се отказват от използването на лекарство срещу COVID-19

29 май 2020 20:14

US болници се отказват от използването на лекарство срещу COVID-19
© Pixabay
1831 0

Болници в САЩ обявиха, че се отказват от използването на лекарството хидроксихлорохин, хвалено от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския като ефикасно средство за лечение на COVID-19, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24408

До това решение се стигнало, след като няколко научни изследвания наведоха на мисълта, че медикаментът може да не е ефикасен при пациенти с причиняваното от новия коронавирус заболяване и може да породи значителни рискове.

Какви странични ефекти има хлорохинът?

Лекарството по принцип се използва за малария от дълго време. Ранните надежди, че то може да е ефикасно срещу COVID-19 се основаваха отчасти на лабораторни експерименти, както и на неговите противовъзпалителни и антивирусни свойства. То обаче не показа ефективност срещу COVID-19 при изпитанията с хора и най-малко две изследвания показаха, че медикаментът може да увеличи риска от смърт, отбелязва Ройтерс.

Сега поръчките за лекарството са намалели до една десета от равнището през втората половина на март, когато беше техният пик. По-рано тази седмица правителствата на няколко европейски страни забраниха използването на хидроксихлорохин от пациенти с COVID-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24408

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1831 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини