САЩ одобри нов антигенен тест за коронавирус с бързи резултати

  • 10 май 2020 07:21

  • 1970
  • 1
САЩ одобри нов антигенен тест за коронавирус с бързи резултати
© Getty Images/Guliver

Американският регулаторен орган в областта на лекарствата одобри спешно за приложение антигенните тестове, разработени от компанията Куидъл (Quidel) от Сан Диего, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Тестовете могат бързо да открият фрагменти от вирусните протеини в проби, взети с тампон в носната кухина. Това е третият тип тестове разрешени от американското Управление за храни и лекарства.

Учените подлагат на съмнение вирусните тестове с бързи резултати

Понастоящем единственият начин за диагностициране на активен Ковид-19 е чрез тестване на назален секрет за генетичен материал на вируса. Смята се, че този тип тестове са доста точни, но те отнемат часове и изискват скъпо и специализирано оборудване в лаборатории, болници или университети. Вторият тип тестове анализира кръвта за антитела - протеините, произведени от организма дни или седмици след прекарана инфекция.

Подобни тестове са от помощ за учените да разберат до каква степен инфекцията се е разпространила, но те са безполезни за откриване на активна инфекция.

Антигенните тестове могат да диагностицират активна инфекция, чрез откриване на най-ранните токсични следи от вируса вместо генетичния код на самия вирус, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
откъдето дойде вируса

2020.05.10 | 09:56

1
от там идват и добрите новини.Случайност?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини