Експерти разработиха средство срещу неизлечим рак

  • 03 май 2020 12:31

  • 5226
  • 5
Експерти разработиха средство срещу неизлечим рак
© Pixabay

Учени от Харвардския университет са открили метод за терапия на неизлечим рак, който е резистентен към имунната реакция, съобщава сп. "Сайънс адвансис". За целта те са разработили средство, което кара имунни клетки, наречени макрофаги, да се борят успешно с раковото образувание.

Специалистите са създали частица, която нарекли "раница". Тя се свързва с повърхността на макрофагите и регулира техния фенотип, като има възпиращ ефект в борбата с раковите клетки.

Въпросната частица избягва поглъщането от клетката, известно като фагоцитоза, в разстояние на няколко дни и непрестанно отделя цитокини - сигнални молекули, които активират противораковата дейност на макрофагите. Методът се оказал ефикасен дори в ракови тъкани на млечната жлеза, където имунитетът значително е понижен, уточнява БТА.

Макрофагите унищожават потенциални заплахи за организма, като вируси, бактерии и ракови клетки. Но раковите клетки отделят вещества, които превключват дейността на макрофагите и ги довеждат до състояние, допринасящо за растежа на тумори. Раковите клетки потискат имунната система и стимулират растежа на кръвоносни съдове, които снабдяват тумора с хранителни вещества и осигуряват по-нататъшното му метастазиране.

Последвайте канала на

Novini.bg
5226 5

Коментари 5

Добави коментар

2020.05.03 | 17:05

5
Понякога и парите не помагат.
ТИКВАТА ГАДНА КРАДЛИВА

2020.05.03 | 15:52

1
ОТ 11 ГОДИНИ Е НА ВЛАСТ .ЦЯЛАТА ЗАКОНОДАТЕЛНА ВЛАСТ Е ВЪВ НЕГОВИ РЪЦЕ.АКО ИМАШЕ ВОЛЯ и ЖЕЛАНИЕ ДАЛИ НЯМАШЕ ДА СЕ, ПРИЕМАТ ЗАКОНИ ЗА НОРМАЛИЗИРАНЕТО НА ЖИВОТА ВЪВ ТЕРИТОРИЯТА и ДА СПРЕ ГЕНОЦИДА НАД ЕТНИЧЕСКОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ.

2020.05.03 | 17:02

4
абе аз непсувам , но нали се сещаш как те поздравявам .какво общо има статията за рак с борисов бе умствено недорасло човекоподобно

2020.05.03 | 16:02

2
А РАПОНА ДОЛЕН СМРАДЛИВ КАКВО НАПРАВИ КАТО ПРЕЗИДЕНТ?
Анонимен

2020.05.03 | 16:16

3
Разсейките обхванат ли целият организъм спасение няма, нищо че си пълен трезвеник. Бяхме чели за александра, съпруга й, че цироза от пиене. Не всички. Но драги ми почитатели онкология е препълнена с млади болни. Не всичко е много пари. Богатите повече плачат.

Добави коментар

Водещи новини