Все повече хора търсят информация онлайн за терапии срещу COVID-19, които са потенциално опасни

  • 01 май 2020 09:05

  • 768
  • 0
Все повече хора търсят информация онлайн за терапии срещу COVID-19, които са потенциално опасни
© Pixabay

Изследване установи, че все повече хора търсят информация онлайн за недоказани и потенциално опасни терапии срещу COVID-19, препоръчани от известни личности в САЩ, съобщи ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Екип учени, водени от Майкъл Лиу от Оксфордския университета публикуваха в сп. "ДЖАМА интърнъл медисин" резултати от проучване в САЩ, които показват огромен ръст на търсенията в Гугъл на две лекарства срещу малария, препоръчани срещу новия коронавирус от основателя на "Тесла" Илон Мъск и от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Специален екип в Google се бори с лъжливи реклами, свързани с коронавируса

С 442 на сто се е увеличило търсенето на информация откъде може да се купи хлорохин, а търсенията за хидрохлорохин бележат ръст от 1389 процента. Интересът към двата препарата остава доста над средния дори и след информацията за смъртен случай след отравяне с хлорохин. 

"Подкрепата за такива лекарства може да доведе до неконтролирано използване на продукти с опасни последици за хората, които ги поемат и до недостига им за пациенти, които се нуждаят от тях по медицинско предписание", пишат авторите. Те отбелязват, че здравните власти, регулаторите, медиите и търговците трябва да разпространяват вярна и точна информация. СЗО предупреди срещу опитите на хората да се лекуват сами от вируса с препарати, чиято ефективност още не е потвърдена, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини