Специалисти откриха нов метод за борба с рака на гърдата

  • 14 октомври 2019 18:06

  • 2628
  • 0
Специалисти откриха нов метод за борба с рака на гърдата
© gettyimages

Учени от института "Франсис Крик" и Лондонския кралски колеж в Англия откриха уникален вид имунни клетки в тъкани на млечната жлеза, предаде БТА.

Оказало се, че притежаващите голямо количество от тези клетки са с голяма вероятност да оцелеят, ако са засегнати от рак на гърдата.

Открит е особен подтип гама делта Т-клетки, чието присъствие е свързано с ремисия у засегнатите от тройно негативен рак на гърдата. Гама делта Т-клетките са специализирани клетки, които първоначално са се намирали в червата и човешката кожа. Ежегодно се диагностицират около 55 000 нови случая на рак на гърдата, като в около 15 % от случаите става въпрос за тройно негативен рак на гърдата. Тази агресивна разновидност на заболяването не реагира на хормонална терапия, а химиотерапията забавя за кратко развитието му. По думите на учените откритието ще допринесе за разработване на нови терапии срещу рак на гърдата.

Възможно е по изкуствен път да се стимулира производството на гама делта Т-клетки или те да се присаждат от тъкани на донори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини