Хранителни продукти, подобряващи качеството на съня

  • 03 октомври 2019 13:05

  • 1103
  • 0
Хранителни продукти, подобряващи качеството на съня
© Pixabay

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет.

Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно, но често не успяват да си го набавят. Международни специалисти препоръчват няколко хранителни продукта, които могат да осигурят добра отмора през нощта, пише в. "Дейли експрес".

Бадеми

Бадемите са богати на полезни вещества, сред които фосфор, манган и рибофлавин. Изследвания показват, че въпросните ядки могат да подобрят качеството на съня, тъй като са богат източник на регулиращия го хормон мелатонин. Бадемите изобилстват и от магнезий, който също допринася за по-качествен сън.

Пуешко месо

Пуешкото месо е богат източник на протеини, витамини и минерали. Смята се, че протеините в него могат да причинят сънливост и съответно да улеснят заспиването. Въпреки че са необходими повече изследвания по темата, някои експерти препоръчват за добър сън вечер да се консумира пуешко.

Чай от лайка

Чаят от лайка се радва на голяма популярност благодарение на редицата си ползи за здравето. Напитката стимулира имунната система, намалява тревожността и депресията, подобрява състоянието на кожата и качеството на съня. Чаят от лайка съдържа антиоксиданта апигенин, който се свързва с определени рецептори в мозъка, допринася за сънливост и намалява безсънието.

Киви

Кивито съдържа прилично количество фолиева киселина и калий и няколко микроелемента. Благодарение на богатото съдържание на фибри и каротиноиди, плодът подобрява здравето на храносмилателната система, намалява възпаленията и понижава холестерола. Според някои изследвания кивито има потенциал да подобрява и качеството на съня, което го прави подходяща храна преди лягане.

Последвайте канала на

БТА
1103 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини