Без санкции за липса на доза и сериен номер на ваксините в профилактичните карти на децата

Вписването на дози и серийни номера на имунизациите в личната здравно-профилактична карта няма да е задължително. Това става ясно от писмо от директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Решението е в отговор на запитване от Националния комитет за качествена и иновативна образователна система.

От комитета изразиха безпокойство, че условието ще затрудни приема на децата в детските градини и училища заради невъзможността да предоставят здравни карти, отговарящи на изискванията, и ще създаде конфликти между родители и лекари.

Съгласно разпоредбите на Наредба №15 за имунизациите в Република България, поставените ваксини се вписват в имунизационните журнали с дози, серийни номера и дата на поставяне, с цел проследяване на партидите при евентуално възникнала нежелана реакция от ваксинацията, се казва още в писмото. Според сигнали подадени от общопрактикуващите лекари софтуерните програми, с които работят, не съдържат пълната информация.

В електронните бази данни са вписани дата на имунизация и вид ваксина, което затруднява изпълнението на това изискване.

От СРЗИ напомнят, че информацията за проведена по вид и време ваксина е от основно значение за бързи и адекватни противоепидемични мерки при възникнали заразни заболявани и взривове от ваксинопредотвратими инфекции.

Вижте писмото тук:

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет