Преброиха дефицит на 450 лекарства

  • 05 юни 2019 07:09

  • 562
  • 1
Преброиха дефицит на 450 лекарства
© pixabay

450 лекарства са били дефицитни и са търсени за една година на онлайн платформата за сигнализиране на недостиг от пациенти, съобщи изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова.

През последните две седмици сигналите зачестиха поради нарушена ритмичност на вноса и изчерпване на наличностите, които са в процес на спиране на продажбите в България. Активно се търсят и продукти, които са със заличени досиета през последните години у нас, поясни Маринкова.

Повечето от лекарствата, за които има сигнали, че вече не се намират в аптеките, имат аналози. Според лекари има и такива, които се предпочитат от болните, защото са евтини и дават много добри резултати. Сред тях са соли, прилагани при невралгии и хапчета, ползвани при тревожни състояния и паник атаки. Те могат да се намерят все още в съседни държави, като Сърбия и Македония, опаковка от 30 хапчета се търгува на цени, равностойни на 2.00 – 3.50 евро.

По отношение на изтегляните лекарства от нашия пазар, единствена възможност за пациентите е да си ги купуват чрез близки или да пътуват лично, ако са в състояние в съседните държави, коментираха от БАРПТЛ. При 62% от случаите причините за недостиг на лекарства са свързани с временно или трайно преустановен внос на лекарства по искане от страна на производителя. В 20 на сто те са изтегледи, след като компанията е оттеглила регистрацията в България, каза още Боряна Маринкова пред Монитор.

Като един от основните проблеми за достъпа до лекарства у нас, потвърден от реакцията на крайните потребители, е продължаващият процес на дерегистрация на редица лекарства от България, подчертаха от асоциацията. 158 лекарства са изтеглени от българския пазар през 2018 г. по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

За 2014 – 2017 година броят на дерегистраните продукти е 1512, сочи годишният доклад Изпълнителната агенция по лекарствата. В документа на ИАЛ се посочва още, че само за 2017 година са били изтеглени 327 лекарства, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената безопасност. Това е станало по искане на производителя. Ето защо от БАРПТЛ призовават за нормативни промени, с които да се създаде режим за достъп на българските пациенти до лекарства, които са с доказана лекарствената безопасност, но вече дерегистрани в страната ни поради липса на икономически интерес.

Асоциацията също така предлага да бъде регламентиран паралелният внос при установяване на временен недостиг поради производствени или други причини, които възпрепятстват производителите да осъществяват ритмични доставки и достатъчни количества лекарства за българските пациенти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
562 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българка

2019.06.05 | 08:22

1

Да бе,ще пътуваме в чужбина за лекарства защото живеем на Луната и доходите ни са космически. Срам и позор! Няма такава държава!

Добави коментар

Водещи новини