Антибиотиците забавят развитието на болестта на Алцхаймер

  • 20 май 2019 10:05

  • 590
  • 0
Антибиотиците забавят развитието на болестта на Алцхаймер
© pixabay

Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми на болестта на Алцхаймер при мишки, показват резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Експерименти с мишки от мъжки пол показаха, че продължителното лечение с антибиотици ограничава растежа на амилоидни плаки в мозъка, като намалява възпаленията в чревния микробиом. Появата на тези плаки е свързана с болестта на Алцхаймер у хората.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че чревните бактерии могат да изиграят значима роля в борбата с различни неврологични увреждания, като разстройства от аутистичния спектър, мултиплена склероза, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер", заяви ръководителят на изследването Санграм Сисодия от Чикагския университет.

Учените изследвали ефекта от антибиотици върху известния като APPS1-21 миши модел на болестта на Алцхаймер. Лечението с антибиотици ограничило растежа на амилоидни плаки и активирането на имунни клетки микроглия в мозъците на гризачите от мъжки пол, но нямало никакъв ефект върху мишките от женски пол. Резултатите от изследването подкрепят тези от предишни проучвания на Сисодия и колегите му за ролята на антибиотиците за забавяне формирането на амилоидни плаки.

"Изследването ни показва, че свързаните с антибиотици смущения в чревния микробиом имат селективно влияние върху формирането на амилоидни плаки и активността на клетки микроглия в мозъка", отбеляза Сисодия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
590 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини