Ще има ли нови протести на фармацевти?

  • 27 февруари 2019 08:36

  • 306
  • 0
Ще има ли нови протести на фармацевти?
© Кадър Bulgaria ON AIR

Фармацевтите обявиха, че протестните им действия с жълти жилетки ще продължат, след като проведоха среща със заместник-министъра Бойко Пенков, на която никой от поставените от тях въпроси не беше решен.

Аптекарите са предложили дългосрочни и краткосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, въвеждане на национална аптечна карта и са поискали държавни цени за всички медикаменти в страната.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че ще изчакат седем дни за отговор от Здравното министерство и ако такъв липсва, е възможно отново да има затворени аптеки в страната.

"Министър Пенков ни предаде информация, че министър Ананиев, който лично ни покани в кабинета си в 14:00 часа, е бил зает с международни срещи", обясни Вълев пред Bulgaria ON AIR.

След направена справка става ясно, че такива международни срещи обаче не са се състояли.

"Това, което се случи, е ние едностранно да изложим нашите искания, да дадем аргументи. Ние дадохме допълнителни документи, които показват на базата на какво се основават нашите искания. Ние искаме стабилизиране на лекарствоснабдителната система, въвеждане на единни държавни цени, въвеждане на аптечна кратка и това, което е в рамките на краткосрочните мерки - синхронизиране на четирите електронни системи, така че да влязат планово и също да бъдат бюджетирани", посочи председателят на Националната аптечна камара.

Четирите нови електронни системи са: верификация или следене за фалшиви лекарства, да няма износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по системата към НАП и въвеждане на електронна рецепта.

Антон Вълев посочи, че системата за верификация твърде често дава грешки там, където вече работи.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини