Индуцирани стволови клетки ще лекуват увреждания на гръбначния мозък

  • 18 февруари 2019 18:07

  • 632
  • 0
Индуцирани стволови клетки ще лекуват увреждания на гръбначния мозък
© pixabay

Японски учени оповестиха за предстоящ клиничен опит с използване на индуцирани стволови клетки за лечение на увреждания на гръбначния мозък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Клиничният опит е одобрен от японските власти и е планирано да бъде извършен от екип от университета Кейо в Токио тази година. На първо време в изследването ще участват 4-има пациенти. Става въпрос в гръбначния мозък на всеки от тях да се трансплантират 2 милиона индуцирани плурипотентни стволови клетки. Хирургичната интервенция ще бъде последвана от едногодишна програма за възстановяване и следене на здравословното състояние.

Главната цел на клиничния опит, какъвто според учените досега не е извършван, е да се провери безвредността на трансплантираните клетки и да се потвърди ефикасността на метода. "Ще направим всичко, което е по силите ни, за да осигурим лечение на пациентите, гарантирайки, че то е безвредно", заяви на пресконференция експертът Хидеюки Окано.

Изследването ще обхване пациенти на 18 и повече години, които напълно са загубили двигателните и сетивните си функции. Индуцираните плурипотентни стволови клетки са зрели клетки, които са върнати в ембрионалното си състояние. От тях могат да се формират всякакъв вид клетки в зависимост от мястото, където са имплантирани. Индуцирани плурипотентни стволови клетки вече бяха използвани за лечение на очни болести, а неотдавна и в борбата с болестта на Паркинсон.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини