Родителите на починало 14-годишно момче след поставена упойка искат справедливост

  • 08 ноември 2018 10:03

  • 44185
  • 5
Родителите на починало 14-годишно момче след поставена упойка искат справедливост
© pixabay

Родителите на починало от упойка момче търсят справедливост. Те ще обжалват условните присъди на лекаря, отговорен за смъртта на сина им.

През юни 2016 година д-р Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под пълна упойка в своята стоматологичната клиника в Перник. Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията. След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени показатели.

Според вещите лица, ако се приложи антидота, който не е бил наличен, смъртността се свежда до 5%. Ако не се приложи смъртността е 100%, коментира случая Румяна Арнаудова.

„Дентролен” не е разрешен за използван в България, има го само в няколко болници в България, няма как да бъде използван в доболнична помощ. Всяка една инхалационна анестезия може да доведе до отключване, всяка една във всяка една болница, във всяко едно лечебно заведение. Това не е алергична реакция – да те изпрати на легло пациента и да се предвиди”, казва д-р Владимир Павлов пред БТВ.

Според прокуратурата Спешна помощ е била извикана твърде късно, а пристигналата линейка е била без необходимата апаратура. Софийският градски съд постанови условна присъда 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които д-р Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиниката.

Това не е лекарска грешка, това е престъпление, смята майка на Алекс. По думите ѝ никой не им е обяснил за рисковете от упойката. "Условната присъда е подигравка, ще обжалваме", коментира бащата на починалото момче Валери Захариев.

Адвокатът на семейството коментира, че все още не е ясно защо екипа от клиниката в Перник не е потърсил веднага антидота „Дентролен”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
44185 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
баща ти

2018.11.08 | 14:33

3

преди поставяне на пълна упойка се пуска кръв на пациента от пръста и се прави натривка с индикатор за да се провери дали има нежелани реакции от организма от упойката. направено ли е ?

2018.11.09 | 18:17

5

това по animal planet ли го гледахте

Куха лейка

2018.11.08 | 17:04

4

Детето е починало от малигнена хипертермия. Честота 1 на 10 000 упойки. Единственият тест за него е мускулна биопсия и не знам дали се прави в Бг. Натривката с индикатор сигурно си я видял в Междузвездни войни.

2018.11.08 | 12:46

1

Информираното съгласие какво е? Нещо, което подписваме и не четем? Точно там пише всеки риск. И се съмнявам лекар да си умори пациент, най-малкото заради репутацията си. Всички подписват този документ на сляпо без да четат и после никой нищо не им е казал

DDD

2018.11.08 | 13:50

2

Явно не е била информирана жената !А лекари идиоти, некадърни колкото щеш....

Добави коментар

Водещи новини