Имунизират безплатно пенсионерите от 2019 г.

Според препоръките на СЗО сред възрастните хора, хронично болните и децата трябва да се постигне 75% обхват на имунизации. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа.

У нас защита получават около 2% от населението. През изминалата година обаче ваксинациите са нараснали двойно и са обхванали 4% от нашенците, като в началото на 2018 година серумите бяха изчерпани. Въпреки това обхватът е изключително нисък дори и сред рисковите групи. Ето защо в управленската програма на правителството са заложени и безплатни имунизации за най-уязвимите, пише „Телеграф“.

Очаква се през есента на 2019 година да бъдат осигурени ваксини за хората на и над 65 г. През предстоящия грипен сезон те ще трябва сами да закупят серумите. Най-подходящият период за поставяне на ваксина е в началото на октомври. Причината е, че организмът се нуждае от около три седмици, за да изгради защита, преди да се срещне с грипа.


 

Коментари

  1. 2018.09.20 | 15:13
    Напълно безполезна инициатива, противогрипните ваксини не предпазват от грип, но докарват усложнения. Освен, ако тази "инвестиция" се прави с цел да се намалят разходите за пенсии догодина, не виждам защо правителството харчи нашите пари да стимулира производители и дистрибутори на противоречиви продукти.
  2. 2018.09.11 | 13:26
    Безполезна глупост. Осигурете най-новите лекарства срещу грипа!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет