Учени разработиха бактерия, ефикасна срещу запек

  • 15 юни 2018 13:03

  • 1428
  • 1
Учени разработиха бактерия, ефикасна срещу запек
© Pixabay

Бактерия, която е плод на генното инженерство, се оказа ефикасна срещу запек у мишки, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от Центъра за персонализирана медицина към клиниката "Мейо" в САЩ разработиха бактерия, която произвежда големи количества от химикала триптамин. Той помага храната да мине през червата с потенциално по-малък риск от странични ефекти в сравнение с лекарствата срещу констипация.

Учените отбелязаха, че клинични тестове с хора ще бъдат извършени след най-малко три години. 

Пробиотиците - живи бактерии, които могат да помогнат за храносмилането, невинаги са ефикасни, защото комбинацията от бактерии в стомаха и червата е уникална за всеки индивид. Промените в хранителния режим също невинаги имат очаквания ефект, защото гените и микробиомите у хората са различни.

"Тази синтетична бактерия стимулира преминаването на храната през храносмилателната система, без да има вземане-даване с диети и микроби", заяви ръководителят на изследването д-р Пурна Кашиап.

Учените констатирали, че произведеният от бактерията триптамин допринася за ускорено преминаване на храната през храносмилателната система у мишки. "Триптамин е сходен с химикала серотонин, който се произвежда в червата ни - поясни ученият. - В рамките на изследването установихме, че триптамин може да активира рецептор в мишите черва, който обикновено реагира на серотонин, предизвиквайки увеличено производство на течност от обвивката на дебелото черво."

Тъй като произведеният от бактерията триптамин бързо се разгражда в червата и не се увеличава в кръвоносната система, рискът от странични ефекти извън стомашночревния тракт изглежда минимален, увериха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Host & Microbe.

Последвайте канала на

БТА
1428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АЗ76

2018.06.15 | 13:51

1
ей,тия постояно се заиграват с природата!
у сиктер,юдо-масонско-рептило-плазмодно континентче! :@

Добави коментар

Водещи новини