Мравките са потенциален източник за създаване на лекарства

  • 08 февруари 2018 07:26

  • 1932
  • 0
Мравките са потенциален източник за създаване на лекарства
© Pixabay

Мравките са потенциален източник за разработване на нови лекарства срещу инфекции, защото произвеждат вещества, които унищожават бактерии и гъбички, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"С увеличаването на резистентните към антибиотици патогенни агенти, които ежегодно заразяват около 2 милиона души в САЩ, изследванията върху начина, по който социални насекоми се борят с въпросните патогенни агенти, могат да предоставят насоки за намаляване на резистентността им", заявиха авторите на изследването.

12 от изследваните 20 вида мравки притежавали антимикробни свойства. Обратно на очакванията, било констатирано, че най-големите колонии мравки и мравките работнички, които са по-едри, не се отличават с по-голямо производство на антимикробни вещества. Два от видовете, произвеждащи най-много антимикробни вещества - Monomorium minimum и Solenopsis molesta, са с най-малки размери. Освен това 8 от изследваните видове мравки не произвеждали антибиотици или други ефикасни срещу бактериите вещества.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че мравките са потенциален източник за създаване на нови антибиотици, предназначени за лечение на болести у хората", каза Клинт Пеник от университета на Аризона.

Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science.

Последвайте канала на

БТА
1932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини