МЗ активно участва в процеса по насърчаване на донорството на стволови клетки

За разлика от донорството на органи, където е трудно и тежко да бъдат убедени близките на пострадал, че той вече е донор и че дарявайки, ще помогне на непознати хора, ще спаси живот и ще промени съдбите на цели семейства, по-постижимо и по-лесно е да убедим хората да дарят част от своята кръв, от своя костен мозък или да позволят взимането на кръв от пъпната връв. Пътят е информираност и публичност, е казал заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност  на кръгла маса за донорството на стволови клетки, съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването (МЗ).

Форумът се е състоял по инициатива на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ "Александровска", на Изпълнителната агенция по трансплантация и Българския червен кръст, под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Националният консултант по имунология и началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ "Александровска" проф. Елисавета Наумова е обяснила, че Националната донорна публична банка в България е създадена през 2009 г. със заповед на министъра на здравеопазването и че тя дава тласък за развитието на алогенната трансплантация от неродствени донори в страната ни. "Броят на донорите в българския регистър е под 3000, което е недостатъчно, за да може нашите пациенти да намерят донор сред българските доброволци. „Ако се съобразим с особеностите на генофонда на нашата страна, този регистър трябва да наброява минимум 10 хил. души, а за да имаме успех и по-често да намираме донори, трябва регистърът да бъде десетки пъти по-голям. По този начин ще бъде улеснен достъпът на българските пациенти до високоефективния и съвременен начин на лечение, какъвто е клетъчната трансплантация", е обяснила проф. Наумова.

Пред журналисти заместник-министър Ненков е коментирал, че държавата ще участва активно в процеса по насърчаване донорството на стволови клетки, като целта е броят на донорите да достигне 10 хил. души. "Пътят за постигане на тази цел е да стигне информацията до потенциалните донори и те да разберат, че процедурата за взимане на кръв е минимално инвазивна и минимално болезнена, че при процедурата за костен мозък практически също не съществува риск за здравето на човека, че при взимането на кръв от пъпна връв се иска само съгласие, а по този начин могат да бъдат спасени човешки животи", е посочил още заместник-министърът.

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

На умствено заболяване ли се дължи транссексуалността?

На умствено заболяване ли се дължи транссексуалността?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?