МЗ предлага ограничителен списък за износ на лекарства при недостиг

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се създаде ограничителен списък за лекарства, които няма да може да бъдат изнасяни от страната, ако е констатиран недостиг на българския аптечен пазар. Това се посочва в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван на интернет страницата на МЗ.

Ограниченията засягат медикаменти от Позитивния лекарствен списък и търговците на едро ще са длъжни да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за намерението си за износ.

Лекарства от списъка ще могат да се изнасят в чужбина, когато в срок от 5 работни дни от постъпване на уведомлението, ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа. В проекта се предвижда да бъдат извършвани проверки на търговци на едро, ако има забавяне или отказ от тяхна страна да изпълнят заявки на 5 различни аптеки в рамките на един месец за доставка на медикамент. Предвижда се завишаване на размера на санкциите за търговци на едро и за аптеки, извършващи нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък.

Коментари

  1. 2017.08.10 | 15:41

    Мутро-синята идея е народът да намалее за да не му плащат пенсии, да има за магистрали и други удоволствия.

  1. 1

Напиши коментар

Лекарства

още

Анкета

На умствено заболяване ли се дължи транссексуалността?

На умствено заболяване ли се дължи транссексуалността?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

На живо Студио "Трето полувреме" след Аржентина - Хърватия 0:3