Аптекари: Наредбата за връщането на старите лекарства е неприложима

  • 04 януари 2012 21:51

  • 2515
  • 1
Аптекари: Наредбата за връщането на старите лекарства е неприложима
©

Проектонаредбата на здравното министерство, която предвижда лекарствата с изтекъл срок на годност да се връщат точно там, откъдето са купени, срещу представяне на касова бележка е неприложима, е позицията на аптекарите в България. Засега от министерството не са коментирали имат ли намерение да я променят.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от Дарик, подобни правила ще затруднят потребителите. "Не знам доколко е практически изпълнимо, защото след 3-4 години може не само касовата бележка да я няма, но и аптеката, от която е купено лекарството", каза той, като уточни, че повечето лекарства са със срок на годност около 5 години.

Старите лекарства се смятат за токсични отпадъци и това налага въвеждането на новите правила, които ще засегнат и домакинствата.

Лечебните заведения ще предават остарелите медикаменти на търговците, вносителите или производителите, които ще са длъжни да ги дадат за унищожаване в срок от един месец на организации, получили разрешение за тази дейност от екоминистерството.

С проектонаредбата се въвежда глоба за изхвърляне на токсични отпадъци от физически лица на места, които не са определени за това, в размер между 300 и 1000 лв. Това означава, че ще е забранено лекарствата с изтекъл срок на годност да бъдат изхвърляни в контейнерите за битови отпадъци или в канализацията. Не е ясно как точно ще става залавянето на нарушителите. От министерството на здравеопазването все още не са разяснили идеята си.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
реалист

2012.01.07 | 15:25

1
малоумници, аз химически бълвочи не ползвам, ама сега нарочно ше събирам всички стари лекарства от бабите и дядовците и ше ги изсипвам в кенефа! много ми е интересно да видя как ще ме откриете, заловите и ДОКАЖЕТЕ, че съм ги изхвърлил в канализацията!!!! с кой орган измислихте тая наредба?

Добави коментар

Водещи новини