Научноизследователски фармацевтични фирми се включват в инициатива за прозрачност

  • 28 юни 2016 14:18

  • 2802
  • 0
Научноизследователски фармацевтични фирми се включват в инициатива за прозрачност
© Getty Images/Guliver

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, в която членуват 22 компании, както и нечленуващи в нея компании ще обявят на 30 юни финансовите си взаимоотношения с медицински специалисти и здравни организации за миналата година. Това каза пред журналисти Деян Денев, председател на асоциацията.

Такова оповестяване ще направят и фармацевтичните компании в останалите европейски държави. Правилата и условията за оповестяване са регулирани в Кодекс за оповестяване на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. Почти всяка година се появяват 2-3 нови терапии, които променят лечението на пациенти - смъртността от рак в големите държави е намаляла с 20 на сто, излекуването от хепатит С достига до 96 на сто и др., посочи Денев.

По думите му това не би било възможно, ако няма взаимодействие между медицинските специалисти и фармацевтичните компании и ако липсва обмяна на опит и информация - участие в научно-образователни събития, консултантски услуги, научно-консултантски съвети. "Това взаимодействие трябва да бъде регулирано и да спазва принципите на сътрудничество в полза на пациента", подчерта Денев.

"Предварителни данни показват, че през 2015 год. фармацевтичните компании са инвестирали в квалификация, продължаващо обучение и сътрудничество с медицински специалисти и здравни организации близо 21 млн.лв.", изтъква Денев. Председателите на съсловните лекарска и фармацевтична организации д-р Венцислав Грозев и проф. Илко Гетов изразиха подкрепата си за инициативата за прозрачност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини