Ваксиналният обхват сред българското население е близо 91%

  • 27 април 2016 15:43

  • 1769
  • 0
Ваксиналният обхват сред българското население е близо 91%
© Getty Images/Guliver

Ваксиналният обхват сред българското население е близо 91 процента, целта е да се достигне до 95 на сто, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му през миналата година срещу дифтерия, тетанус и коклюш са били ваксинирани 90.7 на сто, срещу полиомиелит - 90.7 на сто, срещу морбили, паротит и рубеола - 91 на сто, предаде БТА.

С имунизации, които се правят на възрастни хора през 10 години, са обхванати не повече от 50-60 на сто, допълни Кунчев.
Има спад в имунизациите срещу морбили и рубеола, каза Радосвета Филипова, експерт в Министерството на здравеопазването. По думите й дори добри специалисти може да объркат рубеолата с алергия, а болестта нанася тежки поражения.

Добро ваксинално покритие са имали децата на бежанците от Сирия, каза още Кунчев. Той допълни, че в държави като Афганистан, Пакистан, Нигерия, Сомалия, Еритрея, Сирия и др. все още има полиомиелит, което не позволява да се каже, че болестта е изкоренена в световен мащаб, както е постигнато с вариолата.

Очаква се да се появят проблеми с ваксинирането на българските деца, чиито родители са за дълго време в чужбина, тъй като децата са отглеждани от баби и дядовци, които не следят имунизациите им, прогнориза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини