Трябва ли да използваме фотозащитни кремове?

  • 18 април 2016 17:12

  • 2673
  • 0
Трябва ли да използваме фотозащитни кремове?
©

През последните години употребата на фотозащитни кремове се превърна в поредната мантра. Всички ги употребяват просто защото “така трябва”.

Обикновено изборът на продукт е емоционален и рядко рационален. Хората, страдащи от акне, както и тези, които са предразположени към акнеична кожа не правят изключение. Всъщност, има ли разумна причина за това поведение? За да разберем повече по темата се допитахме до Д-р Евгени Христозов*, който е дерматолог в Lege Artis, Стара Загора.

Ето какво сподели той с екипа на Woman.bg:

Ние, като дерматолози, ежедневно чуваме: “Употребявам редовно “силен” фотозащитен крем, а петната от пъпките не намаляват, а се увеличават!” Всъщност, къде е истината? Петната по кожата, които остават след пъпките представляват част от белезите, които се формират при пациентите с акне. Механизмът, по който се образуват тези червени петна е сложен и е свързан както с индивидуални особености на кожата, така и с конкретната форма на акне, но никога с въздействието на слънчевите лъчи. Този вид белези се лекуват най-успешно с комбинация от медикаменти и васкуларни неаблативни лазери. От друга страна, поради спецификата на техния състав, фотозащитните кремове често са доста “комедоногенни”, т.е. склонни да предизвикат ново и/или да влошат съществуващо акне. Причината за това са съдържащи се в тях субстанции, които “запушват порите”.

Прочети повече

Последвайте канала на

Novini.bg
2673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини