Половината деца без ваксина за паралич

  • 30 март 2016 10:24

  • 1997
  • 0
Половината деца без ваксина за паралич
© Getty Images/Guliver

Половината от българските деца до шест години не са ваксинирани срещу детски паралич през миналата година. Те не са имунизирани и за тежки заболявания като дифтерия, тетанус и коклюш. Причината за това е липсата на ваксини през последните две години, но и на антиваксиналните движения през последните години и недостатъчната информираност, пише „Телеграф“.

95,8% от децата до годинка са имунизирани, а обхватът при децата до 1,5 г. спада до 65%. Половината деца до 6 г. пък изобщо не са защитени от опасните болести.

От регистрираните миналата година нежелани лекарствени реакции 7% са свързани с ваксини. Те преминават в рамките на няколко дни и не поставят трайни последици. Според специалистите не може да се прогнозира дали ще има недостиг на някоя ваксина тази година. Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отказът от имунизация не е въпрос на личен избор, защото някои деца не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини и така неимунизираните им връстници ги поставят в риск.

Само преди една седмица в Белгия от дифтерия почина дете, на което не е била поставена ваксина.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1997 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини