Поставиха силиконова става на пръст за първи път в България

  • 24 ноември 2015 13:16

  • 1996
  • 0
Поставиха силиконова става на пръст за първи път в България
©

Уникална за България операция беше направена в клиниката по „Ортопедия и травматология“ на Болница „Тракия“ – Стара Загора. Лекарите имплантираха миниатюрна силиконова става, свързваща пръстите с дланта при пациент с тежък ревматоиден остеоартрит, съобщават от лечебното заведение.

Операцията беше извършена от ръководителя на клиниката д-р Петьо Братоев.

Заради напредналата фаза на заболяването, 50-годишната пациентка от Стара Загора е изпитвала нетърпими болки дори при най-обикновени движения на пръстите. Тя е изпускала е предмети, изпитвала е затруднения при хващане и дори при писане. Ден след операцията жената вече раздвижва новата си става, а до три седмици се очаква да настъпи оптималното функционално възстановяване на оперирания пръст, каза д-р Петьо Братоев.

Поставеният имплант е с уникален дизайн, специално предназначен за заместване на липсващи хрущялни повърхности от серията NeuFlex.

„Остеоартритите на пръстите са едни от най-неприятните деформации в човешкото тяло, защото влошават фините движения, които обичайно вършим с ръцете си ежедневно“, посочи д-р Братоев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини