Спрей за гърло души пациенти

  • 29 септември 2015 07:25

  • 4389
  • 1
Спрей за гърло души пациенти
©

Популярен спрей за възпалено гърло, запушен нос или хрема, може да предизвика тежки алергични реакции и дори задух. За тези сериозни странични ефекти алармира Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Медикаментът се продава без рецепта в аптеките и се използва както от деца, така и от възрастни. Той е наличен и на българския пазар, а цената му е около 15 лева.

Предупреждението на ЕМА идва след сигнал, подаден от Италианската агенция по лекарствата (АIFA) поради зачестяване на съобщенията за сериозни алергични реакции. Според експертите те са причинени от активното вещество фузафугин. Повечето оплаквания са свързани с т.нар. бронхоспастични реакции или свиване на дихателните пътища и задушаване.

Въпреки това лекарството няма да бъде изтеглено от аптечната мрежа, докато тече срокът на проверка от Комитета за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC).

В България нямаме съобщения за алергични реакции. В последната една година при нас са постъпили само два сигнала и те са за неизправност в помпичката към спрея и един за замайване, при който се установи, че произходът на оплакването е друг - това коментират от фирмата, която разпространява продукта у нас пред "Телеграф".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тц

2016.12.19 | 18:57

1
Биопарокс да не е ?

Добави коментар

Водещи новини